Бідні країни можуть залишитися без COVID-вакцини через багатих людей

Багатих людей проживає на Землі лише 14%
Бідні країни можуть залишитися без COVID-вакцини через багатих людей
Коронавірус, вакцина (фото: Pexels)
9 Грудня 2020, 17:05
читать на русском

Вакцину від COVID-19  уже розподілили між країнами, більшу частину якої розкупили багаті люди - 53%. В той час як 67 бідних країн ризикують залишитися без необхідної кількості вакцини.

Про це йдеться в заяві правозахисних організацій Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now і Oxfam.

Багаті країни на сьогодні скупили 53% вакцини від COVID при тому, що в них проживає всього 14% населення Землі. Передбачається, що цієї кількості вистачить для того, щоб протягом 2021 року тричі провести вакцинацію кожної людини.

Читайте також

Відзначається, що 67 бідних країн ризикують залишитися без необхідної кількості вакцини. А п'ять з них - Кенія, М'янма, Нігерія, Пакистан і Україна - зафіксували майже 1,5 млн випадків COVID-19.

На сьогодні всі дози вакцини Moderna і 96% Pfizer/BioNTech скуплені багатими країнами. Oxford/AstraZeneca зобов'язалася надати 64% людей в країнах, що розвиваються, але попри це вакцинацією зможуть охопити не більше 18% населення світу.

При цьому Oxford/AstraZeneca укладали договори на постачання до Китаю та Індії. Більшість країн не уклали угод і змушені ділити між собою пул вакцин від COVAX.

Нагадаємо, що 20 листопада концерн Biontech і Pfizer подали в США запит про реєстрацію вакцини від коронавірусу. Вакцина показала 95% ефективності.

Виробники подали заявку і в інші країни, включаючи Австралію, Канаду, Європу, Японію і Велику Британію.

1