Робота в Росії, багаті дружини і провал на виборах мера: що відомо про нового голову Черкаської ОДА Скічка

Донедавна нардеп від "Слуги народу" Олександр Скічко був ведучим весіль та розважальних шоу
Ексклюзив
Робота в Росії, багаті дружини і провал на виборах мера: що відомо про нового голову Черкаської ОДА Скічка
Олександр Скічко (Фото: УНІАН)
20 Січня 2021, 17:54
читать на русском

Новим головою Черкаської ОДА стане 29-річний Олександр Скічко - шоумен, народний депутат від партії "Слуга народу", зять багатого та впливового бізнесмена Леоніда Юрушева. Його кандидатуру погодили сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України.

Як будував кар`єру шоумен Скічко

Як розповідав сам майбутній голова ОДА, ще у дитинстві юний Сашко навчався в музичній школі за класом української сопілки, а згодом став професійно грати на саксофоні. З 12 років грав у шкільному театрі, посів перше місце на міському конкурсі читців. У 15 виграв першу премію VIII Міжнародного фестивалю дитячої та молодіжної творчості "Зірки польської осені".

Однак, коли випускнику школи довелося обирати, чим займатися в дорослому житті, батьки наполягли, аби син отримав економічну освіту. Тому 2013 року Скічко закінчив Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана за спеціальністю "міжнародна економіка".

Кар'єру на телебаченні Скічко розпочав на телеканалі "О-TV" (2006—2007), був ведучим молодіжної програми "Teen-клуб". 2009 року став фіналістом шоу "Україна має талант", після чого вирішив зайнятись професійною кар'єрою артиста.

2010 року Скічко дійшов до фіналу шоу "Хвилина слави" (Москва). 2011 року був ведучим ранкового шоу "Добрий монінг" на телеканалі Муз-ТВ (Росія). Після чого став ведучим щоденного прямого ефірного ранкового шоу "Підйом" на Новому каналі (2012—2013).

Про цей період свого життя у відповідь на критику щодо роботи у Росії, Скічко розповідає, що в країні-агресорі суттєво не заробив. Мовляв усі зароблені кошти йшли на переїзди-гастролі, а основне, що Скічко отримав в Росії – професійний досвід.

У 2012—2013 Скічко стає автором ідеї, креативним продюсером і ведучим реаліті-шоу "Мачо не плачуть" (1 і 2 сезонів) на "Новому каналі". З лютого 2015 року — ведучий програми "Співай як зірка" на телеканалі "Україна". З січня 2015 року — ведучий програми "Зірковий шлях" на телеканалі "Україна. У травні 2017 — був одним з ведучих пісенного конкурсу Євробачення 2017 у Києві. З лютого 2019 року ведучий телевізійного шоу "Дивовижні люди" на телеканалі "Україна".

Крім роботи на телебаченні, Скічко підробляв ведучим корпоративів та весіль.

 О… весіль я справді провів багато: на морі, у горах, навіть у печері, на даху і в лісі. Скільки їх було, точної цифри не назву, але понад 200 буде. Особливо мені запам’яталося весілля посеред лісу, коли церемонія реєстрації шлюбу відбулася ввечері після другого застілля. Це було надзвичайно романтично і красиво: при світлі ліхтарів, свічок, у супроводі "живого" оркестру. Наречений виїжджав на білому коні, а наречена спускалася на гойдалці з верхівки дерева, - згадував Скічко в інтерв`ю про свої професійні успіхи.

Політична кар`єра Скічка

29 серпня 2019 року Скічка обрали народним депутатом від партії "Слуга народу" в мажоритарному окрузі 197 у Черкаській області (Золотоноша, Канів, частина Соснівського району, Золотоніський район, частина Канівського, Черкаського районів). Згідно з результатами виборів, його підтримало 50,9% виборців. У передвиборній гонці шоумен обійшов народного депутата Владислава Голуба, який в 2014 році обирався за цим округом.

Виборчий фонд Скічка сягав 1,65 мільйона гривень. Третину цих коштів йому перерахувала дружина, решта – власні гроші шоумена.

У фінансовому звіті своєї виборчої кампанії Скічко не зазначив видатків на публічні заходи на кшталт концертів за участю зірок на свою підтримку, проте представники "ОПОРИ" зафіксували, як під час "Кварталфесту" ведучі неодноразово згадували кандидата. Також агітатори із символікою кандидата роздавали листівки за нього, а сам Скічко у цей час спілкувався з виборцями, - розповіли в ОПОРІ про виборчу кампанію кандидата.

Аби Скічкові було легше працювати, новообраний нардеп вирішив зробити помічником свого брата – старшого за нього на вісім років Максима Скічка. Той і донині допомагає Олександру на громадських засадах.

Своє рішення зайнятися політикою Скічко аргументував тим, що йому “набридло”. Він розповів про те, що пересичений однаковими обіцянками політиків кожну нову п’ятирічку, які не виконуються. Також Скічка турбували трудова міграція, зростання бідності і погані дороги.

Олександр Скічко і Володимир Зеленський

З огляду на інтерес до доріг Скічка відправили працювати до  Комітету з питань транспорту та інфраструктури і призначили головою підкомітету з питань залізничного транспорту.

Я обирав між аграрним і транспортним комітетами. Навіть у легендарному учбовому закладі Трускавця я спочатку спробував себе в аграрному комітеті. Мотив був єдиний: я балотувався по аграрному округу і це дійсно ті проблеми, які турбують людей. Чому транспортний комітет? Тому що це базова галузь, якою кожного дня користується кожен українець. Ця галузь, як на мене, незважаючи на свій беззаперечний потенціал, недооцінена й обділена увагою, - розповідав Скічко.

Вже за кілька місяців новий нардеп примудрився вляпатися у скандал. 3 вересня 2019 року народний депутат-мажоритарник від “Слуги народу” Сергій Литвиненко проголосував замість Скічка, повідомив рух "Чесно".

Факт кнопкодавства мав місце 3 вересня о 17:52, під час голосування за включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції (щодо уповноважених ВРУ) та його направлення до Конституційного суду, - зазначили у русі "Чесно".

Коментуючи подію каналу “NEWSONE“., Скічко заявив, що не просив нікого голосувати замість нього на засіданні Верховної Ради.

Єдине, що можу сказати: напевно, коли виходиш із залу, все ж таки необхідно забирати карту. Я як недосвідчений народний депутат цього не роблю, та й ніхто в принципі не робить, – зізнався Скічко.

Минуло небагато часу і виборці Скічка зрозуміли, що їхній кандидат не захищатиме інтереси простих людей. У Каневі депутати місцевої ради планували проект рішення про дострокове припинення Олександром Скічком повноважень нардепа.

Громади 197 виборчого округу через органи місцевого самоврядування зверталися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою не запроваджувати вільний продаж земель сільськогосподарського призначення. І Канівська міська рада 24 жовтня цього року одностайно звернулася до керівництва країни щодо продовження мараторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.   Та попри волю представників громад округу, народний депутат України Скічко Олександр Олександрович все одно віддав свій голос за цей законопроект, ігноруючи своїх виборців.

Тому, спираючись на Конституцію України, Закони України “Про місцеве самоврядування” та “Про статус депутатів місцевих рад”, захищаючи інтереси територіальної громади міста, депутати Канівської міської ради вважають неприпустимим народному депутату України Скічку Олександру Олександровичу зневажливо ставитися до свого виборчого округу та думки виборців, – йшлося у проекті рішення.

Також у документі йшлося про звернення до Скічка із вимогою достроково скласти повноваження народного депутата. 19 грудня проєкт мали розглянути на сесії, але до зали він так і не дійшов – його зняли з розгляду.

Восени 2020 року "Слуги народу" обрали Скічка кандидатом на посаду мера Черкас. На виборах він прогнозовано програв чинному міському голові Анатолію Бондаренку, більше того, навіть не пройшов до другого туру перегонів.

Конфлікт з міністром інфраструктури Криклієм

На посаді голови підкомітету із залізничного транспорту Скічко, в першу чергу, відзначився конфліктом з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм (досьє Владислава Криклія). Нардеп і міністр розійшлися у думках про реформування і керівництво "Укрзалізниці".

У пана Скічка просто амбіція – бути міністром інфраструктури. Я не жартую. Йому здається, що він вибрав дуже вправний спосіб – критикою показати, що він великий транспортник, – коментував конфлікт в інтерв'ю ЕП Криклій, - До обрання депутатом він жодного дня не працював у реальному секторі, тому похвалитися глибинними знаннями в транспортній сфері він не може. Каже, що в нього є команда помічників, які йому радять і що на мене скаржаться в Укрзалізниці. Хоча жодного прізвища своїх радників він не називає, "щоби їх не зацькували".

Сам Скічко вважає, що конфлікту з Криклієм у нього немає, однак його роботою він незадоволений:

У мене немає конфлікту з Криклієм. Я не задоволений результатами його діяльності та говорю про це публічно. Якщо я працюю в комітеті транспорту й інфраструктури, а він очолює міністерство, то фактично я з ним розділяю політичну відповідальність. Ми ж працюємо в команді? Коли я зустрічаюся з профспілкою "Укрзалізниці", і вони ставлять мені питання, чому ось так, а не інакше, я не можу їм відверто брехати і захищати міністра, коли він не має рації. Тут немає результатів, тут неправильно, це все фікція, а не реальні реформи. Про це потрібно говорити відкрито.

Я не раз казав про це міністру на засіданнях комітетів, ставив йому питання, але, на жаль, немає відповіді. Якщо пройтися по кожній галузі, то стає зрозуміло, що це не особистий конфлікт, а невдоволення результатами діяльності. Не тільки я підписувався за його відставку (про те, чому міністра Криклія мало не звільнили, читайте в нашому матеріалі тут). Підписувалися й інші депутати. Якби ви побували на комітеті в момент заслуховування результатів діяльності за рік, то ви б зрозуміли, що не тільки я не задоволений, а й інші члени комітету.

Врешті решт міністр Криклій як більш досвідчений політичний гравець зумів зберегти посаду, а Скічко залишився при своїх інтересах.

Багаті і знамениті. Яку роль відіграли у кар`єрі дві дружини Скічка

У свої 29 років Скічко вже двічі одружений чоловік. Уперше 21-річний артист-початківець одружився у 2011 році з багатою продюсеркою, яка на 10 років старша за Скічка. Цей шлюб проіснував чотири роки, після чого подружжя розлучилося за взаємною згодою. Імені своєї першої дружини Скічко досі не називає, у ЗМІ про неї нічого не відомо. Шоумен стверджує, що до його кар`єри продюсерка не має жодного стосунку, оскільки вони працювали на різних каналах.

Нам було цікаво разом. Ми з колишньою дружиною працювали в одній сфері, відповідно, завжди знаходили теми для обговорення. Ще любили багато подорожувати. У нас була загальна компанія, і ми з задоволенням проводили час з друзями. Всі люди по-різному сприймали наші стосунки через різницю у віці. Але мене радував той факт, що друзі беззастережно прийняли мій вибір, - підкреслив Скічко в одному з інтерв`ю.

Уже за рік після розлучення, у 2016 році Скічка помітили разом із власницею готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv Єлизаветою Юрушевою. 5 вересня 2017 року шоумен і готельєрка одружилися. Юрушева також старша за чоловіка і має двох дітей – сина Даніеля від першого шлюбу і доньку Наталію – від другого.

Єлизавета Юрушева і Олександр Скічко

Єлизавета Юрушева і Олександр Скічко

Юрушева є дочкою українського мільярдера Леоніда Юрушева, який володіє ПАТ “Дніпровагонрембуд”, “Коростенським заводом МДФ”, “InterContinental Kiev”, “Fairmont Grand Hotel Kyiv”, “БФ Логістика”, “БФ Сервіс”, “БФ Склад”, “БФ Завод”, “БФ Енерго”, “БФ Експо”, “БФ Проєкт”, “Ф Термінал” і девелоперською компанією “Ярославів Вал”.

Готель, яким керує Єлизавета Юрушева

Готель, яким керує Єлизавета Юрушева

До сфери  бізнес-інтересів Юрушева входять комерційна нерухомість, деревообробка, машинобудування, будівництво і виробництво будівельних конструкцій. Після продажу у 2007 році банку “Форум” німецькому “Commerzbank”, він інвестував виручені кошти в будівництво готелів InterContinental та Fairmont, а також у  створення Коростенського Заводу МДФ і логістичного центру в селищі Мартусівка Бориспільського району Київської області.

Леонід Юрушев

Леонід Юрушев (Фото: НВ)

У жовтні 2018 року Юрушев посів 26 місце у Топ-100 найбагатших українців, складеному журналом Новое время. Статки Юрушева на той момент оцінювалися у 172 млн доларiв.

Юрушев є людиною вкрай непублічною. Він не відвідує масові заходи, не розповідає про свій бізнес та інтереси в політиці. Неофіційно його називають одним з тих, хто фінансово підтримує "Слугу народу".

За словами самого Скічка, Юрушеву не сподобалася ідея зятя піти у політику:

Із самого початку мій тесть був категорично проти, щоби я йшов у політику, тому що це "брудна справа". Він не є публічною людиною і не хоче нею бути, тому це був мій вибір як свідомого громадянина, - розповів Скічко в інтерв`ю Економічній правді.

Утім, Юрушев все ж впливає на кар`єру і фінанси свого зятя, про що йтиметься трохи нижче.

Що цікавого в декларації Скічка

Згідно з даними декларації за 2019 рік, подружжя Скічко-Юрушева є доларовими мільйонерами, причому більшість доходів в сім`ю приносить дружина.

Скічко володіє двома квартирами в Києві, площа яких становить 109,1 і 99,7 м². Також йому належить частина квартири загальною площею 74,40 м² в Черкасах – нею Скічко володіє спільно з батьком, матір'ю і рідним братом. У дружини нардепа є столична квартира площею 660 м², а також житловий будинок площею 1240,5 м² в селі Старі Безрадичі під Києвом, за адресою якого зареєстровані діти.

З цінного рухомого майна Олександр Скічко задекларував троє наручних годинників ("Bell & Ross" і два "Rolex"), авто "BMW 730LD", причіп "Верда" і гідроцикл "GTR B/GB". В одному з цих годинників він приходив і на засідання парламенту.

Читайте також

У 2019 році Скічко заробив трохи більше 2 млн 260 тис. грн. Серед джерел доходу - підприємницька діяльність, гонорари та інші виплати, зарплата у Раді та інші доходи. Його дружина за 2019 рік заробила майже 10 млн 584 тис. грн. Це - зарплата, отримана за основним місцем роботи і за сумісництвом, дохід від продажу нерухомості, дивіденди і відсотки.

На рахунках у банку Скічко зберігає 432 тис. грн, 4600 доларів і 886 євро. Юрушева - 62 132 грн, 227 тисяч доларів, 2 євро і 25 російських рублів. З готівки на двох задекларовано 2 млн 350 тис. грн, 775 тисяч доларів  і 195 тисяч євро.

У декларації зазначено, що Олександру Скічку належить 100% корпоративних прав ТОВ "СТРІМ ПРОДАКШН" (профіль – виробництво кіно – і відеофільмів, а також телевізійних програм). Дружині Скічка належить різна частка корпоративних прав в п'яти різних компаніях.

Чому головою Черкаської ОДА призначили саме Скічка

Вільно володію англійською, півтора роки тому був обраний народним депутатом. Окрім того, що регіон для мене є рідним, є близьким, бо я багато працював на окрузі, грунтовно розуміюся на проблемах області. Мав честь представити стратегію розвитку області громаді і президенту України, - повідомив Скічко на співбесіді в уряді.

Він розповів на засіданні Кабміну, що своїми завданнями бачить боротьбу з пандемією, підготовку до вакцинації, проведення роз'яснювальної роботи щодо вакцинації, продовження "Великого будівництва". У пріорітеті також завершення реформи адміністративно-територіального устрою і розвиток туристичного потенціалу.

Міністри заслухалися і погодили призначення Скічка, розуміючи, що новий керівник області не має жодного уявлення про те, на що він "підписався", але чому вони так зробили? Мережею "гуляє" кілька пояснень відверто провального кадрового рішення.

За однією з версій, яку оприлюднило видання Обозреватель з посиланням на власні джерела, призначення Скічка главою Черкаської ОДА є певною "вдячністю" його тестю Юрушеву від "Слуги народу" за підтримку на виборах.

Усі попередні керівники цієї області також були призначені з подання Юрушева, стверджують джерела видання. Однак цього разу гідних кандидатів нібито вже не залишалося, тому вирішили призначити Скічка.

За іншою версією, оприлюдненою інтернет-виданням "Страна", Скічка  вже давно хотіли прилаштувати на якусь велику посаду. Торік ходили чутки, що його хотіли призначити міністром інфраструктури замість Криклія, але останній в кріслі втримався. Тому для нього тепер "підшукали" посаду голови ОДА на рідній Черкащині.

Цьому призначенню передувала, як розповіли джерела "Страни", конфліктна історія. Колишній губернатор Сергій Сергійчук (колишній СБУшник) увійшов в клінч з власником Черкаської ТЕЦ бізнесменом Шкрібляком щодо його намірів підвищити тарифи на доставку тепла.

Шкрібляку це не сподобалося. І він через ексзаступника голови МВС Євдокимова (давнього знайомого Зеленського, який займається у Шкрібляка питаннями безпеки) пролобіював відставку Сергійчука. Від останнього зажадав написав заяву про звільнення заступник глави офісу президента Кирило Тимошенко. І 29 грудня президент підписав указ про його відставку (всього через 4 місяці після його призначення). А тариф на доставку тепла для Черкаської ТЕЦ НКРЕ підвищила на 24,1%.

Призначення Скічка – особисте рішення Зеленського (досьє Володимира Зеленського), який довіряє Скічку, вважає політолого Володимир Фесенко. Науковець сумнівається, що Скічко зможе бути ефективним політиком і господарником в одному з політично найнестабільніших регіонів України (повністю думку Володимира Фесенка можна прочитати тут).

Останню  версію оприлюднили користувачі соцмереж і вона полягає у тому, що наш президент – реально… недалекоглядний і життя його досі нічому не навчило.

Тому Скічко і Зеленський "зробили" Черкаси.

Утім, щодо "зробили" залишається інтрига, бо за рік тут пішли у відставку вже двоє голів ОДА, куди більш досвідчених, ніж Скічко. Подейкують, у першу чергу через те, що ніхто не зміг впоратися або хоча би порозумітися з "хазяїном міста" Анатолієм Бондаренком. Тому все найцікавіше у Черкасах лише починається. Тим часом Скічко дякує усім за довіру і починає готувати черкащан до вакцинації від коронавірусу.