Затримання ветеранки через зовнішність: обшук у квартирі з малюками та напад у матері-волонтерки

Ветеранку АТО, дружину військового і дочку волонтерки поліція затримала за схожість із сепаратисткою
Ексклюзив
Затримання ветеранки через зовнішність: обшук у квартирі з малюками та напад у матері-волонтерки
Фото: Facebook Вікторії Котеленець

У Києві 19 січня поліціянти затримали ветеранку Вікторію Котеленець з позивним "Фортуна". Правоохоронці підозрюють колишню військову у тому, що вона нібито конвоювала українських військових під час "параду полонених" у Донецьку 2014 року. Затримання відбулось у будівлі Міністерства ветеранів у Києві.

Паралельно силовики провели обшуки у квартирі жінки у Дружківці Донецької області, де вона проживає з родиною. Варто відзначити, що чоловік затриманої - лейтенант Збройних сил України, а її мати - волонтерка.

"Парад полонених"

Так званий "парад полонених" у Донецьку 2014 року (бойовичка через схожість з якою затримали "Фортуну")

Як відбулось затримання ветеранки "Фортуни"

Ветеранка приїхала до Києва, щоб отримати посвідчення учасниці бойових дій. Про це Парламент.UA розповіла ексжурналістка та військовослужбовиця Олена Білозерська, яка була разом із Котеленець під час затримання.

Коли її затримали, я прийшла до міністерства разом з нею… Я залишилась назовні, чекати Вікторію, а вона пішла всередину. За кілька хвилин до мене підійшли співробітники Департаменту стратегічних розслідувань поліції. Вони мене наполегливо запросили всередину та протримали цілий день спочатку у Мінветеранів, а потім у Шевченківському райвідділі. Мене допитували як свідка, просто тому, що я з нею знайома і прийшла разом з нею, - розповіла Білозерська.

За словами Білозерської, тільки після усіх допитів поліціянти повідомили, що Вікторію затримали та пояснили у чому її підозрюють.

Як відбувся обшук у квартирі ветеранки

Паралельно із затриманням Вікторії Котеленець у Києві, силовики прийшли з обшуком до її квартири у місті Дружківка у Донецькій області. Під час обшуку в помешканні були діти Вікторії Котеленець віком 1 рік 4 місяці та 11 років 4 місяці. Чоловік затриманої лейтенант ЗСУ Анатолій Котеленець розповів Парламент.UA, що 19 січня близько 11:30 поліціянти прийшли до помешкання із постановою на обшук Печерського суду.

У постанові причиною значилось - участь у збройних формуваннях "ДНР". Мета обшуку - символіка, агітаційні матеріали і взагалі все, що стосується так званої "Донецької народної республіки". Вилучили усі носії інформації, а квартиру перевернули догори дригом, - сказав він.


Водночас мати Вікторії Котеленець волонтерка Наталя Воронцова у коментарі Парламент.UA розповіла, що під час обшуку силовики протягом чотирьох годин не впускали нікого до помешкання.

Коли мені повідомили, що доньку заарештували, у мене стався епілептичний напад. Мені надали домедичну допомогу та викликали швидку і вже її працівники стукали у двері, щоб силовики дали можливість занести мене всередину, щоб надати мені допомогу. Однак мені надавали допомогу в коридорі на підлозі, - розповіла вона.

За словами Воронцової, їм не відразу повідомили про затримання ветеранки. Вона розповіла, що чоловік затриманої дізнався про це вже під час обшуку у квартирі.

Читайте також

У чому підозрюють ветеранку "Фортуну"

Ветеранку Вікторію Котеленець з позивним "Фортуна" затримали через те, що вона схожа на жінку, яка потрапила на фото під час так званого "параду полонених" у Донецьку 2014 року.

Олена Білозерська наголосила, що це вже не вперше. "Фортуну" звинувачували у тому, що це саме вона на фото з "параду" ще восени 2016 року.

Вікторія тоді довела, що це не вона, пред’явила свої фото за той період. Вона там виглядала інакше. Та жінка з довгим білявим волоссям, а Вікторія була з коротким темним в той період. Тоді її допитували співробітники СБУ неодноразово. Вони її викликали, допитували, порівнювали, проводили свої розслідування і щоразу приходили до висновку, що це не вона, що це інша людина, - сказала Білозерська.


Вона також додала, що центр "Миротворець" за допомогою програми розпізнавання облич встановив, що Вікторія та жінка з "параду" - це різні особи.

Більше того спільними зусиллями ми знайшли цю колаборантку з Донецька, яка була на тому параді. Її звати Ольга Сухова. У неї є відповідна сторінка Вконтакті. Програма показала, що це саме вона є тою жінкою з "параду". А замість неї у СІЗО зараз сидить Вікторія Котеленець, - додала Білозерська.

Про те, що подібні перевірки проводились раніше також повідомив і чоловік затриманої.

Варто відзначити, що на сайті "Миротворця" опублікована інформація про жінку, на ім'я Ольга Сухова. Там вказано, що вона є учасницею незаконних збройних формувань.

Учасник наруги над військовополоненими в окупованому російсько-терористичними формуваннями Донецьку у 2014 році, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Помилка чи дискредитація військових

Останнім часом українське суспільство вже не вперше стикається з повідомленнями про затримання та звинувачення щодо військових чи волонтерів. На думку Олени Білозерської, теперішня влада боїться ветеранів та волонтерів.

Це така активна спільнота, яка може активно протестувати. Влада хоче їх дискредитувати та не дати їм згуртуватися, довести, що от вони які погані, виявляється вони на "сєпарів" працюють, - сказала військова.

Водночас вона також вважає, що така ситуація є ознакою непрофесіоналізму.

Елементарно можна було взяти ту саму програму і перевірити чи це не Вікторія. А якщо вже є якісь обґрунтовані підозри, то навіщо кидати в СІЗО мати річної дитини. Вона цілком могла бути на особистому зобов’язанні, - наголосила Білозерська.

Також ймовірність тиску на військову спільноту не виключила й мати затриманої, волонтерка Наталія Воронцова.

Читайте також

Нагадаємо, що вже понад рік у СІЗО перебуває військовослужбовець Сил спеціальних операцій, музикант Андрій Антонен відомий як Riffmaster. За твердженням слідства, Антоненко схожий на чоловіка причетного до вбивства журналіста Павла Шеремета у Києві.

1