Німеччина видаватиме українцям з недійним паспортом посвідки для поїздок за кордон

Надання або ж продовження біженцям у Німеччині тимчасової посвідки на проживання не передбачає в них наявності чинного паспорта
Німеччина видаватиме українцям з недійним паспортом посвідки для поїздок за кордон
Прапор Німеччини (фото: з відкритих джерел)
26 Квітня 2024, 21:52
читать на русском

Рішення Міністерства закордонних справ України щодо призупинення консульських обслуговувань українських чоловіків не вплине на їхній статус біженців в Німеччині.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що надання або ж продовження біженцям тимчасової посвідки на проживання не передбачає в них наявності чинного паспорта.

"Крім того, якщо українське посольство або консульство відмовить громадянину України у видачі або продовженні його паспорта тільки на підставі непройденої ним служби в армії, то берлінське земельне управління у справах іноземців видасть йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт", - пише видання.

Водночас в сенаті зауважили, що згідно з правилами перебування іноземців у Німеччині, імміграційні відомства можуть видати біженцям німецькі документи лише у разі наявності вагомих причин.

"Військовий обов'язок сам по собі вважається в Німеччині цілком прийнятним громадянським обов'язком", - додав представник сенату та відзначив, що клопотання ретельно перевірятимуться й, як правило, відхилятимуться.

Нагадаємо, Німеччина не планує позбавляти чоловіків з України статусу біженців, попри рішення Києва призупинити для них консульські послуги.

Про це в коментарі DW заявив представник міністерства внутрішніх справ Німеччини Максиміліан Калль.

"Я впевнений у тому, що це (призупинення консульських послуг - ред.) не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців переважна більшість, чи чоловіків", - заявив Калль.

При цьому в Німеччині відмовляються коментувати рішення України призупинити консульські послуги для чоловіків призовного віку.

"Це суверенне рішення України, яке я не можу коментувати від імені МЗС ФРН", - заявив спікер міністерства закордонних справ Німеччини Крістіан Вагнер.

Щобільше, українці можуть залишатися у Німеччині і з недійсним паспортом. Для поїздок за кордон земельне управління видасть проїзний документ, який замінить паспорт.

Читайте також