Держава має право на примусову вакцинацію - адвокат

Олександр Донченко

Юрист

Держава має право на примусову вакцинацію - адвокат
Вакцина (фото: Fenway Health)
10 Лютого 2021, 14:04
читать на русском
Але міжнародне законодавство іншої думки

Згідно з міжнародним законодавством, будь-яке втручання у сферу здоров'я може здійснюватися тільки після добровільної згоди людини. Однак держава за певних умов все ж має право ввести примусову вакцинацію.

Ключовими цілями вакцинації, відповідно до висновків міжнародних організацій, є:

  • зниження смертності та зменшення кількості тяжких випадків серед населення від COVID-19;
  • забезпечення функціонування суспільства;
  • зменшення додаткових проблем зі здоров’ям для людей, які мають інші хронічні захворювання.

Що передбачає українське законодавство

Стаття 10 Основ законодавства України про охорону здоров'я передбачає, що громадяни України зобов'язані, зокрема, у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення.

Статтею 30 цього ж акту законодавства визначено, що держава має забезпечувати планомірне науково обґрунтоване попередження, лікування, локалізацію та ліквідацію масових інфекційних захворювань, а щодо окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань (з 25.02.2020 року COVID-19 відноситься саме до них) можуть здійснюватися обов'язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України.

Що кажуть міжнародні закони

Міжнародне ж законодавство, в тому числі Конвенція про права людини та біомедицину, визначає, що будь-яке втручання у сферу здоров'я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди на нього відповідної особи. Обмеження цього правила допускається лише для захисту здоров'я населення чи з метою захисту прав і свобод інших людей.

Чи може влада ввести обов'язкову вакцинацію

За таких умов, держава має право впроваджувати обов’язкове щеплення, проте повинна вжити всіх заходів, аби інтереси та добробут окремої людини превалювали над виключними інтересами усього суспільства, як того вимагає ст.2 Конвенції про права людини та біомедицину (зокрема, шляхом належного інформування, доступу до безоплатної вакцинації та ін.).

Детальніше читайте в матеріалі Парламент.UA: Чи можлива в Україні примусова вакцинація та як бути з правами людини


КОНТЕКСТ: президент Володимир Зеленський пообіцяв скасувати карантинні заборони для громадян, які вакцинуються проти коронавірусу і для тих, хто вже перехворів на COVID-19. Також він пообіцяв, що в Україні вакцинація буде добровільною, але всі, хто працює в державному секторі та має багато контактів, повинні зробити щеплення.

Я вважаю, що всі люди, які працюють на державу, які отримують від держави кошти та які мають постійний контакт з людьми, вони не мають права відмовитись від вакцинації. Окрім тих, кому це протипоказано, – сказав Зеленський.

Своєю чергою, прессекретарка президента Юлія Мендель наголосила, що вакцинація від COVID в Україні буде добровільною. Зокрема, нікого не будуть примушувати робити щеплення.

1