“Українці - не кролики”, але рейтинг Зеленського від цього не зросте

Основні тези Зеленського на ковідному форумі та коментарі експертів
Ексклюзив
“Українці - не кролики”, але рейтинг Зеленського від цього не зросте
Зеленський на форумі “Україна 30” Фото: Офіс президента
8 Лютого 2021, 20:29
читать на русском

Низку заяв щодо пандемії в Україні та майбутньої вакцинації зробив президент Володимир Зеленський під час відкриття форуму “Україна 30. Коронавірус: проблеми та виклики”. Парламент.UA зібрав найцікавіші.

Зеленський розповів про неймовірні успіхи у боротьбі з коронавірусом

Свою промову президент Зеленський почав із бідкань та нарікань на попередників: поскаржився на зруйновану систему державних лабораторій та вертикаль санітарних лікарів. Попри це, на його думку, Україна на початку пандемії оперативно зорієнтувалася.

Ми змогли швидко організувати постачання з інших країн, а згодом розгорнули масштабне українське виробництво. Ми підвищили заробітні плати медикам, що протидіють COVID-19, на 300 відсотків. А цього року суттєво збільшили виплати всім медичним працівникам усіх рівнів, - зазначив президент.

Зеленський також нагадав, що коли владі довелось обирати між ударом по економіці та здоров’ям людей, пішла на непопулярний крок і запровадила жорсткий карантин, який був, за його словами, дуже ефективним.

Читайте також

Також, на думку президента, реформа медицини в Україні лише почалася. І головний її принцип, який слід засвоїти після спалаху епідемії коронавірусу - “все має бути з запасом”.

Зеленський пообіцяв переконувати антивакцинників власним прикладом

Недовіру українців до вакцинації Зеленський назвав серйозною проблемою, тому переконувати громадян у протилежному він планує “власним прикладом”.

Я готовий особистим прикладом, як і більшість світових лідерів, показати людям, що вакцинація важлива, вона безпечна, вона потрібна. Точно буду вакцинуватися з нашими військовими. Як верховний головнокомандувач я це повинен робити, - підкреслив президент.

На громадян, що планують вакцинуватись, за словами Зеленського, чекають певні привілеї, а саме скасування карантинних заборон.

Та додав: українці зможуть подорожувати до Європи лише після вакцинації від коронавірусу.

Зеленський розповів про позитивне ставлення то примусової вакцинації

Окрім того, президент зазначив, що вакцинація проти коронавірусу поки що добровільна. Однак, на його думку, є ті, хто “не має права відмовлятися від щеплень”. Це всі, хто працює на державу, отримує від неї кошти та має постійні контакти. Втім зауважив, це не стосується людей із алергією і тих, кого не можна вакцинувати через стан здоров’я.

Наприклад, у школах: діти переносять достатньо легко, але вони переносять все додому. Оце складнощі. Тому там не може вчитель відмовитися від вакцинування, я вважаю. Просто не має права. Як і лікарі. Наприклад, вони сьогодні працюють з COVID-хворими людьми. Не можна не вакцинуватися, - пояснив свою думку президент.

Чому Україна відмовилась від російської вакцини та коли почне вакцинацію

Що ж до російської вакцини “Спутнік V”, Зеленський наголосив, що її не щеплюватимуть Українцям, адже немає підтвердження дієвості препарату.

Я вважаю, що громадяни України - це громадяни, це люди і точно не кролики. На них експериментувати ми не маємо права, тому ми домовлялися тільки з провідними виробниками вакцин, які затверджені світом і які дають позитивний результат, - заявив Зеленський.

Президент запевнив, що мільйон доз якісної вакцини надійдуть в Україну вже в лютому, відтак вакцинація має розпочатися впродовж місяця. А до літа Україна отримає 10 млн доз вакцин.

Де тільки є вакцини, ми беремо вакцини, - наголосив гарант.

Попри те що в Україні за приблизними підрахунками 43 мільйони населення (останній перепис проводили у 2001 році), 10 мільйонів доз не так вже й мало, зазначив у коментарі Парламент.UA лікар-імунолог Андрій Волянський.

Він зазначив, що обіцяного вистачить лише на п’ять мільйонів людей, що належать до груп ризику. Але, на його думку, всіх щеплювати й не потрібно, бо цього потребують лише близько 20 мільйонів. При цьому половина з них взагалі може відмовитись від вакцинації.

Зеленський пообіцяв проводити форуми щотижня

Гарант також розповів про потребу суспільного діалогу, тому пообіцяв щотижня проводити форуми, де окрім теми COVID-19 обговорюватимуться найважливіші для країни питання. Таку ініціативу Зеленський присвятив 30-й річниці Незалежності України.

Ми будемо говорити про безпеку та оборону, про мир та війну, про Крим і Донбас, комунальні тарифи, судову та антикорупційну системи, сільське господарство, діджиталізацію, інфраструктуру, освіту, науку, культуру та спорт, про медичну, про соціальну сфери, про українську промисловість, екологію, місцеве самоврядування та багато інших дуже важливих речей, тих речей, що є опорами нашої незалежності, - зазначив.

Подібні заходи допомагають президентові залишатися в інформаційному просторі, однак серйозно на його рейтинги не вплинуть, вважає політтехнологиня Катерина Одарченко.

Це просто спроба показати, що начебто відбувається діалог з міжнародними інституціями, однак мене це не переконує. Можна проводити багато форумів, але по факту вакцинації - немає. Цей факт суспільству більш зрозумілий. Комплексно такий захід не допоможе покращити репутацію гаранта, - пояснила експертка нашому виданню.

1