Дослідники ВООЗ спростували міфи лабораторної та кажанячої природи коронавірусу

Вчені презентували звіт свого глобального дослідження SARS-CoV-2 у Китаї
Дослідники ВООЗ спростували міфи лабораторної та кажанячої природи коронавірусу
ВООЗ (фото: S. Steinach)
9 Лютого 2021, 19:16
читать на русском

Науковці зі Всесвітньої організації охорони здоров’я впродовж місяця в Китаї досліджували походження COVID-19 та шляхи його передачі до людини. На завершення своєї роботи у Піднебесній вони влаштували пресконференцію, де розповіли, що їм вдалося з'ясувати. Парламент.UA зібрав найцікавіше. 

Експерти ВООЗ довго та проблематично домовлялися про візит до Китаю 

Група дослідників зі Всесвітньої організації охорони здоров’я, прибула до китайського Вуханя, де вперше зафіксували COVID-19, 14 січня. Вона складалася з 14 представників з 10 країн світу. Перші два тижні в Китаї науковці перебували на карантині, тож працювали у форматі відеоконференцій з готелю. А після відвідали ключові для свого дослідження локації. Зокрема, ринок морепродуктів, де зафіксували перші спалахи інфекції, а також лабораторію вірусології у Вухані. Своє чергою закордонні ЗМІ повідомляли, що китайська сторона начебто не дозволяє вченим спілкуватися з пресою. 

Зазначу, що узгодження візиту групи дослідників із ВООЗ з китайською владою було досить тривалим та проблематичним. Ще на початку січня голова ВООЗ Тедрос Гебреісус висловлював розчарування через те, що Китай не надав вчасно потрібних дозволів для дослідників, тож дехто з них дізнався про це вже на шляху до Китаю. Втім до 14 січня усе таки вдалося владнати.   

Вчені дослідили коли та де виник COVID-19

Під час пресконференції за результатами досліджень член комісії з питань охорони здоров'я Китаю Лян Ваньян, зазначив, що раніше кінця 2019 року коронавірус у Китаї не фіксували. 

Немає жодних ознак передачі Sars-Cov-2 серед населення у період до грудня 2019 року, - заявив Лян Ваньян.

Однак припустив, що ймовірно на той час вірус просто не могли ідентифікувати. Відео пресконференції можна подивитися тут:   

Водночас голова міжнародної групи експертів Пітер Бен Ембарек зазначив, що навряд вірус вперше з’явився на ринку морепродуктів у Вухані. Адже тоді спалахи хвороби фіксували у різних частинах Вуханя. 

Ринок, ймовірно, був місцем, де вірус міг швидко розповсюджуватися, але це ще не вся історія, - зазначив Ембарек. 

Втім як коронавірус туди потрапив експерти з'ясувати поки не змогли. 

Зараження коронавірусом відбулося не від кажанів 

Також дослідники заявили, що інфікування вірусом навряд чи відбулося від кажанів, оскільки в околицях Вуханя їх не так багато. Попри те, що в організмі кажанів дійсно виявили “природний резервуар” вірусу, підозрюють, що передача хвороби безпосередньо до людини відбулася через “проміжного носія”: ним може бути інша тварина. Втім встановити яка саме вони не змогли.

Кажан

Кажан (фото: Pexels)

COVID-19 не вирвався з китайської вірусологічної лабораторії 

Натомість вчені відкинули теорію про те, що коронавірус вирвався з вірусологічної лабораторії у Вухані. Зокрема жодних доказів, що вказували б на цю теорію немає, резюмував голова міжнародної групи експертів Пітер Бен Ембарек.

Гіпотеза лабораторного інциденту вкрай малоймовірна, адже не пояснює проникнення вірусу в людську популяцію. Відтак, це не входить у перелік гіпотез, які ми запропонуємо для подальших досліджень, - наголосив Ембарек.

Нагадаю, що теорія щодо витоку вірусу з лабораторії з’явилася через відносну близькість Інституту вірусології Вуханя до ринку, де зафіксували перші випадки інфікування. А також небажання Китаю на початках розкривати усі деталі спалаху епідемії. Чи ненайбільший розголос ця теорія отримала завдяки експрезидентові Сполучених Штатів Дональду Трампу та його прихильникам.

Своєю ж чергою експерти ВООЗ визначили три найімовірніші версії потрапляння вірусу до людини, зокрема - пряма передача від інфікованої тварини, однак вона потребує додаткових досліджень. Ще одна гіпотеза - інфікування від “проміжних носіїв”, які потенційно ближчі до людини. А також дослідники вважають, що вірус міг потрапити до людей через заморожені продукти. Цю версію найбільше лобіюють китайці, адже це може довести, що вірус завезли до Китаю з іншої країни.   

Загалом же експерти ВООЗ резюмували, їх дослідження надало нову інформацію, втім не дало конкретних відповідей щодо спалаху епідемії коронавірусу.

1