Папа Римський вперше призначив жінку до Синоду єпископів

Це дасть їй право голосувати на зборах чоловіків
9 Лютого, 04:11

Папа Римський Франциск вперше призначив жінку на посаду заступника секретаря Синоду єпископів. Нею стала француженка Наталі Бекварт.

Про це повідомляє Reuters.

Бекварт - французька учасниця сестер-місіонерок Ксав'єр, заступниця секретаря Синоду єпископів, департаменту, який готує великі зустрічі єпископів світу, що проводяться кожні кілька років на різні теми.

Позиція Бекварт дасть їй право голосувати на зборах чоловіків, до чого закликали багато жінок та деякі єпископи. Їй 52 роки, порівняно молода за ватиканськими мірками.

На минулих синодах жінки брали участь як спостерігачі та консультанти, але лише "отці синоду", включаючи єпископів та спеціально призначених або обраних представників чоловічої статі, могли голосувати за остаточні документи, надіслані папі.

Читайте також

Під час синоду у 2018 році понад 10 тисяч людей підписали петицію з вимогою проголосувати жінок.

Двері відчинено. Ми побачимо, які ще кроки можна зробити в майбутньому, - заявив генеральний секретар синоду кардинал Маріо Грех на вебсайті Ватикану.

Франциск також створив комісії для вивчення історії жінок-дияконів у перші століття Католицької Церкви, відповідаючи на заклики жінок дозволити їм сьогодні взяти на себе цю роль.

Напередодні Папа призначив італійського магістрата Катію Суммарію першою жінкою-промоутером правосуддя в Апеляційному суді Ватикану.

Минулого року Папа призначив шість жінок на керівні посади в раді, яка контролює фінанси Ватикану. Він також призначив жінок на посади заступника міністра закордонних справ, директора музеїв Ватикану та заступника керівника пресслужби Ватикану.

Нагадаємо, що Папа Римський Франциск змінив закон, в якому офіційно дозволив жінкам прислуговувати біля вівтаря, читати священні тексти та роздавати причастя.