Переселенці будуть змушені повернути виплати, але не всі: про кого йдеться

Частині ВПО загрожують суди через соціальні виплати
Переселенці будуть змушені повернути виплати, але не всі: про кого йдеться
Українці, які залишили домівки через війну. Переселенці / Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko
28 Червня 2024, 18:20
читать на русском

Внутрішньо переміщені особи зобов'язані повернути державі помилково отримані соціальні виплати, якщо вони не відповідають визначеним критеріям для отримання допомоги. У разі відмови повернути кошти добровільно, органи соціального захисту можуть стягнути їх через суд.

Згідно з інформацією OBOZ.UA, з 1 березня 2024 року держава змінила умови виплат для переселенців. Відтепер, щоб отримати ці виплати, необхідно відповідати певним критеріям. Якщо ці критерії не дотримані, виплати можуть бути скасовані, а вже отримані кошти доведеться повернути.

Відповідно до пункту 7-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, з 1 грудня 2023 року допомога не призначається/не виплачується сім'ї, яка вперше звертається за її призначенням, якщо протягом трьох місяців до звернення або під час отримання допомоги член сім'ї здійснив:

  • операції з купівлі іноземної валюти або банківських металів на суму від 100 тисяч гривень (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних чи освітніх послуг);
  • купівлю майна на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • має депозит на цю суму.

Якщо один член сім'ї здійснив такі операції, то вся сім'я втрачає право на отримання виплат.

Згідно з пунктом 9 Порядку, переселенці зобов'язані повідомити органи соціального захисту населення про зміни, які впливають на право отримання допомоги, протягом 14 днів після їх виникнення. Якщо переселенець не повідомив про зміни у майновому стані та отримав нарахування, органи соцзахисту можуть вимагати повернення виплачених коштів. Це передбачено пунктом 29 Порядку.

Орган соціального захисту населення має повідомити отримувача про неправомірно виплачені кошти протягом 30 робочих днів з моменту виявлення факту та надіслати повідомлення поштою чи електронною поштою. У разі невиконання вимоги про повернення коштів добровільно, орган соціального захисту порушить питання про їх стягнення в судовому порядку.

Таким чином, переселенці повинні повернути помилково отримані кошти, якщо вони не відповідали встановленим критеріям. Важливо вчасно повідомляти про зміни у своєму майновому стані, щоб уникнути проблем із соціальними виплатами.

Раніше ми розповідали, що переселенці, які не отримують належних виплат, можуть розраховувати на інші види державної допомоги.

Читайте також

1