Під час війни дружина голови Одеської ОВА Кіпера купила дві квартири в Києві та нерухомість у Буковелі

У переліку майна Ірини Кіпер є 13 об’єктів нерухомості загальною вартістю до мільйона доларів. Половину з цих об’єктів Ірина Кіпер зареєструвала уже після початку російського вторгнення.
Під час війни дружина голови Одеської ОВА Кіпера купила дві квартири в Києві та нерухомість у Буковелі
Олег Кіпер
10 Травня 2024, 18:51
читать на русском

У 2022 та 2023 роках дружина голови Одеської обласної адміністрації Олега Кіпера стала власницею двох квартир у Києві та чотирьох об’єктів нерухомості в Буковелі.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske "Зерновий барон".

Раніше Центр публічних розслідувань повідомляв, що Національне агентство з питань запобігання корупції засекретило декларації керівника Одеської ОВА за 2021, 2022 та 2023 роки. Його декларацій в публічній частині реєстру НАЗК немає і сьогодні. Утім, Міністерство юстиції, яке керує Державним реєстром прав на нерухоме майно, не приховує майно Олега Кіпера.

Сам очільник Одещини більшу частину своєї нерухомості набув ще до повномасштабної війни. Це квартира в Києві та будинок для відпочинку в Київській області.

Велику сільськогосподарську ділянку в Одеській області Олег Кіпер отримав у спадщину вже у 2023 році. Кіпер в інтерв’ю стверджував, що ніколи не мав стосунку до митниці, але дачу під Києвом Кіперу ще у 2021 році позичила саме Профспілка митників — безплатно дала покористуватися на 15 років.

Водночас у переліку майна його дружини, Ірини Кіпер, є 13 об’єктів нерухомості загальною вартістю до мільйона доларів. Половину з цих об’єктів Ірина Кіпер зареєструвала уже після початку російського вторгнення.

Вона купила дві квартири на перших поверхах у Києві під магазини. Війна також не завадила їй розвивати свою елітну базу відпочинку в Буковелі — найдешевший номер там зараз коштує понад п'ять тисяч гривень за ніч, а окрему віллу можна винайняти за 16 тисяч гривень за добу.

Партнером Ірини Кіпер в Буковелі виявився івано-франківський бізнесмен Василь Кавлак. Саме зараз він також будує в Буковелі найбільший в Україні апарт-готель на вісімсот номерів.

Нерухомість Олега Кіпера журналісти hromadske вивчали, щоб з’ясувати, чи могла збагатитися сім’я голови ОВА після того, як він запровадив «ручний контроль» експорту агропродукції в Одеській області. В Одеській обласній військовій адміністрації запит hromadske на коментар проігнорували.

Читайте також