Прев`ю матчів Євро-2024 15 червня: Угорщина-Швейцарія, Іспанія-Хорватія, Італія-Албанія

Найцікавішим обіцяє стати матч між іспанцями та хорватами, які представляють групу В
Головне
Прев`ю матчів Євро-2024 15 червня: Угорщина-Швейцарія, Іспанія-Хорватія, Італія-Албанія
євро-2024
15 Червня 2024, 15:45
читать на русском

15 червня відбудуться перші матчі групового турніру Євро-2024 з футболу в групах А і В. Видання Football.ua представляє прев'ю матчів Євро-2024, які пройдуть 15 червня.

УГОРЩИНА - ШВЕЙЦАРІЯ

У рамках другого ігрового дня першого туру групового етапу чемпіонату Європи-2024 у Німеччині відбудеться зустріч між збірними Угорщини та Швейцарії.

Матч розпочнеться о 16:00 у Кельні. Головний арбітр — Славко Вінчич (Словенія).

Команди під керівництвом Марко Россі та Мурата Якіна відповідно, ймовірніше за все, у підсумку вестимуть боротьбу за другу пряму путівку до плей-оф. Поразка Шотландії у вчорашньому поєдинку-відкритті турніру з Німеччиною тільки підвищила важливість сьогоднішньої дуелі в квартеті А.

Цікаво, що команди не зустрічалися доволі давно. Востаннє протистояння між Угорщиною та Швейцарією проходили у рамках відбору до чемпіонату світу-2018. У 2016 році угорці вдома поступилися з рахунком 3:2, пропустивши вирішальний гол на 90-й хвилині. Роком пізніше швейцарці святкували розгромну домашню звитягу (5:2).

До фінальної частини Євро-2024 Угорщина дісталася фінішувавши першою у відбірковій групі, де також опинилися Сербія, Чорногорія, Литва і Болгарія. Сербів, які завершили відбір другими, угорці випередили на 4 очки (18 проти 14), тоді як чорногорців обійшли на 7 залікових балів. Навряд чи когось надто здивує той факт, що команда Россі не зазнала жодної поразки на груповому етапі відбору.

Швейцарія ж на стадії кваліфікації трохи неприємно здивувала в своїй групі з румунами, ізраїльтянами, білорусами, косоварами та андорцями. Колектив Якіна п'ятьма заліковими балами поступився Румунії (22 проти 17), випередивши Ізраїль лише на 2 очки (17 проти 15). Під кінець відбору швейцарці видали 4-матчеву серію без перемог.

У рамках підготовки до турніру угорці поступилися на виїзді ірландцям (2:1), вдруге пропустивши вже в компенсований час, а потім на власному полі розібралися з ізраїльтянами (3:0). Швейцарці вдома розгромили Естонію з рахунком 4:0, після чого, теж на власному полі, зіграли внічию з Австрією (1:1).

На папері, скоріше все ж саме номінальні гості виглядають фаворитами зустрічі, проте недооцінювати угорців теж не варто. Збірна Угорщини на двох попередніх чемпіонатах Європи вже доводила, що здатна бодай дати бій навіть топовим опонентам.

Орієнтовні склади:

Угорщина: Гулачі — Ланг, Орбан, Солої — Болла, Нодь, Шефер, Керкез — Шоллої, Собослаї — Ворго

Швейцарія: Зоммер — Ельведі, Аканджі, Родрігес — Відмер, Фройлер, Джака, Ндоє — Шакірі, Амдуні, Варгас.

Прогнозний результат матчу - нічия 1:1.

ІСПАНІЯ — ХОРВАТІЯ

Матч відбудеться о 19.00 на головному стадіоні Німечини в Берліні. Головний арбітр - Марк Олівер (Англія).

Поєдинок колективів Луїса де ла Фуенте і Златко Далича, звісно ж, сміливо можна назвати центральним у першому турі в цілому. Ба більше, це протистояння взагалі має все, щоб у підсумку стати одним із найкращих у ході групового етапу Євро-2024, якщо обидві команди продемонструють свою найкращу гру.

Востаннє збірні Іспанії та Хорватії зустрічалися майже рік тому — у фіналі Ліги націй УЄФА-2022/23, що відбувся 18 червня 2023-го. Тоді колективи тих же керманичів, що й зараз, зуміли виявити сильнішого лише в серії пенальті. Після нульової нічиєї в основний і додатковий час, точнішими в ударах з 11-метрової позначки були іспанці.

Неймовірно цікавою була й зустріч команд в 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2020 (2021). На Паркен Стедіум у Копенгагені в основний час була зафіксована результативна нічия з рахунком 3:3, коли хорвати врятувалися від поразки завдяки голу в компенсований час, до 85-ї хвилини поєдинку поступаючись 3:1. Однак, іспанці все ж вирвали перемогу після двох голів у першій половині додаткового часу, а в підсумку дісталися півфіналу турніру, де зазнали поразки від Італії, яка пізніше стала чемпіоном Європи.

Також варто пригадати, як Іспанія та Хорватія починали свої виступи на попередньому Євро. У 2021 році іспанці домінували в матчі проти шведів на власному ж полі (Естадіо де Ла Картуха, Севілья), але так і не зуміли відзначитися бодай раз, хоч і не пропустили також (0:0). Хорватія тоді зазнала мінімальної поразки від Англії (1:0) на Вемблі Стедіум у Лондоні за відносно рівної гри.

Відбір до фінальної частини нинішнього турніру для іспанців був більш спокійним і вдалим, аніж для хорватів. Колектив де ла Фуенте фінішував першим у групі з Шотландією, Норвегією, Грузією та Кіпром, набравши 21 заліковий бал у 8 матчах і відірвавшись від шотландців і норвежців на 4 і 10 очок відповідно.

Щодо прямого виходу хорватів інтрига трималася до останніх зустрічей групи з Туреччиною, Уельсом, Вірменією та Латвією. Команда Далича могла втратити своє друге місце, але зуміла мінімально впоратися з вірменами вдома (1:0), гарантувавши собі участь у фінальній частині Євро-2024, тоді як турки поділили очки з валлійцями на виїзді (1:1). Чотири очки відриву від Уельсу (16 проти 12) та один заліковий бал відставання від Туреччини (16 проти 17) в підсумку.

Готуючись до Євро-2024, обидві команди взяли участь у двох контрольних поєдинках. Іспанці розгромили вдома Андорру (5:0) і Північну Ірландію (5:1), тоді як хорвати на власному полі спочатку розібралися з Північною Македонією (3:0), а потім, уже на виїзді, подужали солідну Португалію (2:1). Сьогодні ж надрезультативної зустрічі очікувати навряд чи варто, проте іспанці та хорвати здатні порадувати вболівальників чудовою грою, навіть якщо так і не зуміють уразити ворота один одного бодай раз.

Орієнтовні склади:

Іспанія: Сімон — Карвахаль, Ле Норман, Н. Фернандес, Грімальдо — Меріно, Родрі, Педрі — Ямал, Мората, Вільямс

Хорватія: Лівакович — Станішич, Шутало, Понграчич, Гвардіол — Модрич, Брозович, Ковачич — Маєр, Будімір, Крамарич.

Прогнозний результат: Іспанія-Хорватія: 1:0.

ІТАЛІЯ — АЛБАНІЯ

Матч між збірними відбудеться о 22.00 на БВБ Штадіон в Дортмунді. Головний арбітр - Фелікс Цваєр (Німечина).

На відміну від збірних Іспанії та Хорватії, чинні чемпіони Європи починають свій шлях на турнірі з головного аутсайдера квартету. Впевнена звитяга над албанцями може надати колективу Лучано Спаллетті додаткової впевненості перед більш складними поєдинками. Команди зустрічалися лише чотири рази й, очікувано, італійці мають у цих протистояннях максимальний результат — чотири перемоги.

Збірна Албанії здивувала вболівальників на відборі до фінальної частини турніру. По-перше, албанці лише вдруге в своїй історії зуміли дістатися фінальної частини турніру — вперше вони зіграли на ЧЄ у Франції-2016, опинившись в одній групі з господарем, а також Швейцарією та Румунією. Фінішувавши третьою, Албанія залишила Євро. Місце на нинішньому турнірі команда здобула обійшовши у відбірковій групі Чехію, Польщу, Молдову та Фарерські острови. Якщо над третіми поляками колектив Сілвіньйо мав перевагу в 4 очки, то других чехів випередити вдалося лише за додатковими показниками.

Вихід збірної Італії до фінальної частини Євро-2024 був досить нервовим, як для чинного чемпіона. Італійці посіли друге місце в групі з Англією, Україною, Північною Македонією та Мальтою. Доля другої прямої путівки вирішувалася в останньому турі відбору, коли команді Спаллетті протистояли українці. У підсумку, збірна Італії втримала нічийний результат (0:0), не дозволивши "синьо-жовтим" обійти себе, набравши по 14 очок. Перша ж Англія відірвалася від італійців на 6 очок.

Два контрольні поєдинки за участі збірної Італії напередодні Євро-2024 були не надто переконливими. Спочатку італійці розписали мирову з Туреччиною вдома, не порадувавши своїх місцевих уболівальників голами (0:0). Другий товариський матч із погляду результату був уже вдалим — на власному ж полі команда Спаллетті мінімально впоралася з Боснією і Герцеговиною (1:0).

Албанці теж взяли участь у двох товариських матчах, готуючись до турніру. Обидва проходили в Угорщині. В першому колектив Сілвіньйо спокійно розібрався з Ліхтенштейном (3:0), а потім впорався з Азербайджаном за відносно рівної гри (3:1).

Враховуючи кількість представників чемпіонату Італії у збірній Албанії, а саме понад третину (9 із 26), можна сказати, що більшість гравців напряму знайома один із одним. Звісно ж, клас гравців номінальних господарів сьогоднішнього протистояння значно вищий, та й загалом складно уявити, що саме албанці можуть протиставити команді Спаллетті. Навіть попри не дуже видовищну гру в попередніх матчах здається, що завадити італійцям здобути перемогу сьогодні можуть лише вони самі.

Орієнтовні склади:

Італія: Доннарумма — Дарміан, Буонджорно, Бастоні — Ді Лоренцо, Жоржиньйо, Крістанте, Дімарко — Фраттезі, К'єза — Скамакка

Албанія: Беріша — Хісай, Джимсіті, Аєті, Мітай — Асллані, Рамадані, Байрамі — Сефері, Асані, Броя.

Прогнозний результат матчу: Італія-Албанія - 2:0.