Зеленський наказав звільнити Крим та розповів, як чекає на кримчан

Важливо
Напередодні Дня незалежності відбудеться перше засідання платформи за участі міжнародних партнерів
Важливо
26 Лютого, 13:05

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо окремих заходів, спрямованих на деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова.

Про це він розповів у відеозверненні, яке опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Зеленський доручив уряду організацію та запуск "Кримської платформи", а також реалізацію заходів для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав жителів тимчасово окупованого Криму.

Я щиро вірю, що настане день, коли я зможу скасувати власний указ просто тому, що він втратить актуальність і Крим повернеться до складу України, - зазначив президент.

За словами глави держави, наразі робляться реальні кроки на шляху до розв'язання питань, пов'язаних з окупацією півострова. І разом з міжнародними партнерами України напередодні Дня Незалежності України в Києві відбудеться перше засідання "Кримської платформи".

Читайте також

Зеленський наголосив на необхідності повернення окупованого Криму. Він зазначив, що нашу пам'ять про те, що відбулось з півостровом, стерти не вдасться.

Пам'ять про те, що Крим залишається окупованим. Що гарантіями безпеки та міжнародним правом брутально витерли черевики. Що відбувається активна мілітаризація регіону. Що в Криму регулярно порушуються права українців та кримських татар. Переслідується свобода слова, мислення, релігії, ув'язнюються громадські активісти та журналісти, - сказав глава держави.

Наразі Російська Федерація утримує понад 100 політичних в'язнів з Криму.

Президент звернувся до кримчан та заявив, що їх з нетерпінням чекають вдома.

Любий, Крим, на тебе чекає вся Україна. "Ласкаво просимо" зазвичай кажуть гостям. А рідним кажуть: "З нетерпінням чекаємо вдома", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що 20 лютого стратегію реінтеграції тимчасово окупованих територій та розбудови потужної системи національної безпеки і оборони обговорили на нараді під головуванням президента України.