В Україні з’явиться перший сайт про злочини в окупованому Донбасі та Криму

На порталі будуть зібрані фото та відеоматеріали, свідчення очевидців, інформація ЗМІ та міжнародних організацій
В Україні з’явиться перший сайт про злочини в окупованому Донбасі та Криму
Підписання меморандуму про співпрацю (Фото: Офіс президента)
22 Грудня 2020, 17:15
читать на русском

В Україні з`явиться перший інтернет-портал про ключові події та злочини в окупованому Донбасі та Криму.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Меморандум про співпрацю задля збереження задокументованих фактів про злочини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, що передбачає створення відповідного інтернет-порталу, підписали Представництво президента України в АР Крим, Офіс генпрокурора, Український інститут національної пам’яті, Міжнародний фонд "Відродження" та Центр дослідження безпекового середовища "Прометей".

Право кожного знати правду про події окупації Криму є, безумовно, одним з важливих та обов’язкових елементів роботи представництва президента в АР Крим, – наголосив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Передбачається, що онлайн-ресурс міститиме найрізноманітніші дані, зокрема: свідчення очевидців, архівні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- та відеоматеріали.

Спочатку це будуть перші 30 історій про злочини, скоєні на тимчасово окупованій території: права людини, військові злочини, екологія, економіка тощо. Буде працювати система зі зручним пошуком: по особах, по місцях, по часу, – розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Ключовою вимогою до проєкту є вірогідність, об’єктивність та базування на офіційній інформації. В основу порталу будуть покладені результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора, факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко вважає, що створення такого порталу допоможе Україні більш систематизовано доносити до міжнародної спільноти інформацію про злочини та події на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також

Нагадаємо, сьогодні Печерський районний суд Києва зобов`язав ДБР відкрити провадження про дії президента Зеленського, у результаті яких загиблого у липні під Зайцевим розвідника Ярослава Журавля не вдалося врятувати.

1