Придатними визнаватимуть навіть з ВІЛ, туберкульозом, онкохворобами та розумовою відсталістю: Міноборони оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби

Від 4 травня в Україні зникає поняття обмежено придатний до військової служби
Головне
Придатними визнаватимуть навіть з ВІЛ, туберкульозом, онкохворобами та розумовою відсталістю: Міноборони оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби
ВЛК
3 Травня 2024, 14:41
читать на русском

Міноборони України оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби.

Відповідний наказ вже опубліковано, зі списком хвороб можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, що із завтрашнього дня зникає поняття "обмежено придатний". За новим законом, всі, хто набув такого статусу, мають протягом дев'яти місяців знову пройти медкомісію.

Закон залишає лише поняття "непридатний", а також чотири ступені придатності до служби.

Ниже розповімо вам докладніше про наказ МО зі списком захворювань за якими визначають придатність до служби в армії.

Як це відбуватиметься – видно на прикладі туберкульозу. Так, повністю знімаються з військового обліку ті, хто перебуває на активній стадії захворювання з виділенням бактерій та розпадом легеневої тканини.

Якщо ж бактерії не виділяються, а тканина не розпадається, то треба буде знову приходити на медкомісію за пів      року.

Люди, які мають клінічно вилікуваний туберкульоз, можуть служити у ТЦК та частинах забезпечення. Якщо ж у призовника є "залишкові явища" після вилікуваного туберкульозу, він цілком придатний.

Цікавішою є ситуація щодо ВІЛ. Непридатними вважають лише ті, у кого він прогресує. Інші носії вірусу можуть або служити в тилових частинах і ТЦК, або, якщо йдеться про безсимптомні носії, на фронті.

Ракових хворих знімуть з обліку лише, якщо вони неоперабельні та мають метастази. Те саме, якщо пухлина швидко прогресує.

Тих же, хто прооперував первинну пухлину або вона у них "повільно прогресуюча", можуть направити на службу в тил. Те саме - якщо у них рак шкіри або нижньої губи.

І цілком придатними визнають тих, хто має рак у стадії стійкої ремісії.

Служити в тилу можуть закликати людей з легкими психічними розладами (якщо при цьому "з виходом на одужання" - то визнають цілком придатним), синдроми залежності, розлади поведінки з рідкісними нападами афекту. Також у ТЦК та тил можуть відправити людей з розумовою відсталістю легкого ступеня.

Ще цікавий момент - вагітні та жінки, що народжують, вважаються придатними до служби, якщо вагітність і післяпологовий період пройшли без ускладнень. Ускладнення дають декларація про відпустку чи звільнення.

Повний список захворювань – за посиланням.

Читайте також