Прискорене зростання цін в Україні: уряд прогнозує інфляційний сплеск

Невизначеність щодо перебігу війни та ймовірний дефіцит робочої сили стимулюватимуть зростання цін
Головне
Прискорене зростання цін в Україні: уряд прогнозує інфляційний сплеск
Інфляція / Фото: Pexels
4 Липня 2024, 19:30
читать на русском

В Україні споживчі ціни наразі зростають найнижчими темпами за останні роки, проте уряд прогнозує, що вже найближчими місяцями інфляція прискориться.

За даними Мінекономіки, з січня по травень 2024 року інфляційні процеси в Україні сповільнилися, і споживча інфляція за цей період становила лише 2%. Річна інфляція у травні сягнула 3,3%, що нижче за цільовий діапазон Національного банку (5% ± 1%).

В уряді пояснюють поточну "млявість" цін змінами в економіці під час війни, коли пригнічений споживчий попит не покривав поступового відновлення внутрішньої пропозиції. Високий врожай 2023 року та імпорт забезпечили насиченість ринку, але обмежені можливості експорту залишаються.

Тимчасовий надлишок пропозиції лише частково стримує інфляцію. На рівень цін продовжують впливати сезонні фактори продовольчого ринку. Водночас посилюється тиск з боку витратних чинників, таких як адаптація бізнесу до умов обмеженого електропостачання, подорожчання логістики, зростання закупівельних цін на сировину та витрати на утримання персоналу.

Також експерти прогнозують, що інфляційні чинники продовжуватимуть домінувати в найближчій перспективі. Внутрішні ціни залежатимуть як від світових тенденцій, так і від високої собівартості продукції через руйнування інфраструктури та потребу в відбудові енергетичних об'єктів. Крім того, невизначеність щодо перебігу війни та ймовірний дефіцит робочої сили стимулюватимуть зростання цін.

Раніше ми розповідали, що ціни на квартири у новобудовах Києва продовжують зростати, досягнувши нових рекордних позначок. Медіанна вартість квадратного метра в червні 2024 року склала 51 325 грн/м².

Читайте також