Сало по 800, помідори – по 1200: в мережі віруситься відео з Володимирського ринку у Києві

Покупці на Володимирському ринку розповіли про ціни на овочі та м`ясо
Сало по 800, помідори – по 1200: в мережі віруситься відео з Володимирського ринку у Києві
М’ясо, сало, продукти / Фото: Pexels
29 Травня 2024, 12:35
читать на русском

У мережі сьогодні завірусилося відео, на якому продавчині на Володимирському ринку продають "смачне сало  ручної роботи" за 800 гривень за кілограм і помідори, які "беруть ящиками" по 1200 гривень за кілограм.

На відео жінки-продавчині, як вони кажуть із Черкас, продають сало по 800 гривень за кілограм. Кажуть, що роблять його вдома "за всіма правилами" чоловіки і що продукція користується неабияким попитом.

На зауваження покупця, що, мовляв, сало надто дороге, продавчиня рекомендує йому звернути увагу на помідори у сусідній ятці. Овочі коштують 1200 гривень за кілограм і їх "носять звідти цілими ящиками". На що покупець зауважує, що помідори вони вже купили "лише за 300 гривень".

Нагадаємо, у другому півріччі 2024 року очікується різке зростання цін на продукти.

У найближчі місяці очікується, що інфляція залишатиметься низькою, проте розвернеться в бік помірного прискорення. У другому кварталі вона повернеться до цільового діапазону (5% +1 в.п.) та тимчасово вийде з нього в другому півріччі. Це відбуватиметься як через тиск з боку витрат бізнесу на оплату праці, подальше відновлення споживчого попиту, так і через вичерпання впливу ефектів значних врожаїв попереднього року та м’якої зими поточного року, зазначили в НБУ.

Так, сирі продукти в короткостроковому періоді все ще залишатимуться дешевшими, ніж минулого року. Проте в другому півріччі 2024 року ціни на них зростуть на тлі низької бази порівняння через менший очікуваний врожай. Дещо пришвидшиться й зростання цін на оброблені продовольчі товари, які входять до базового ІСЦ.

За прогнозом НБУ, у наступні роки продовольча інфляція повернеться до низького рівня (3-4% на рік) завдяки поступовому нарощуванню виробництва продуктів харчування, а також зниженню світових цін на продовольство.