Саміт миру: основні підсумки першого дня та виклики

Видання Reuters показало текст підсумкового комюніке Саміту миру
Головне
Саміт миру: основні підсумки першого дня та виклики
Глобальний саміт миру
16 Червня 2024, 11:33
читать на русском

Глобальний саміт миру сприяв обговоренню шляхів досягнення миру на основі міжнародного права та закликав до скоординованих дій для вирішення конфлікту в Україні. Участь у ньому взяли делегації з 92 країн та 8 світових організацій.

Проєкт підсумкової декларації Глобального саміту миру, що відбувся у Швейцарії, був оприлюднений агентством Reuters. У заключному документі першого дня заходу зазначаються три ключові аспекти:

  1. Запорізька АЕС. Станція має повернутися під повний суверенний контроль України та працювати безпечно під наглядом МАГАТЕ.
  2. Морські порти. Відновлення безпечного доступу до українських морських портів у Чорному та Азовському морях є критично важливим для торгового судноплавства.
  3. Обмін військовополоненими. Необхідно забезпечити повний обмін усіма військовополоненими, а також повернення депортованих та незаконно переміщених українських дітей і цивільних осіб.

Основні тези Саміту миру:

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц закликав залучити Росію до діалогу, підкресливши, що заморожування конфлікту лише призведе до нових воєн.
  • Голова Єврокомісії підкреслив, що заморожування війни є неприйнятним рішенням.
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що розглядає "олімпійське перемир'я" не як обов'язок, що накладають на Україну, а заклик для Росії припинити війну та атаки на цивільних людей та інфраструктуру. Він вважає, що треба й надалі тиснути на росію.
  • Представник Саудівської Аравії закликав обидві сторони піти на важкі компроміси задля завершення війни. Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал бін Фархан Аль Сауд заявив, що його країна використовує "хороші стосунки з обома сторонами" у пошуку шляху до миру й надалі підтримуватимуть зусилля з організації діалогу між Україною та Росією.
  • Прем’єр-міністр Японії зазначив, що підтримка України триватиме, оскільки це питання глобальної безпеки.
  • Канцлер Австрії Нехаммер заявив, що тиск на Москву має бути міжнародним, оскільки Захід самотужки не може цього зробити.
  • Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі порівняла ситуацію в Україні з попередніми конфліктами, підкресливши важливість боротьби України для всієї Європи. За її словам, пункти "формули миру дуже розумні" і всі можуть їх підтримати, але це початок процесу, а головне питання, яке ще належить обговорити — це до територіальної цілісності України.

Таким чином, саміт сприяв обговоренню шляхів досягнення миру на основі міжнародного права та закликав до скоординованих дій для вирішення конфлікту в Україні.

Перший інавгураційний Саміт миру зібрався, щоб підбити підсумки роботи чотирьох попередніх міжнародних зустрічей щодо української "Формули миру", які проходили на рівні радників. Однак на порядку денному першого дня саміту розглядали лише три з десяти пунктів цієї формули: ядерна та продовольча безпека, а також звільнення українських полонених і депортованих, включаючи дітей.

Згідно з інформацією японської телерадіокомпанії NHK, у спільній заяві за підсумками зустрічі не буде згадки про найважливіші положення "Формули миру", такі як заклик до виведення російських військ. Водночас, за даними "Європейської правди", проєкт фінального комюніке було вдосконалено напередодні заходу. У ньому з'явилося формулювання про "російську агресію" проти України, що викликало негативну реакцію з боку деяких учасників, які через це відмовилися від участі в саміті.

Читайте також

1