Спека в Україні б'є рекорди, але українцям варто готуватися до похолодання

Протягом липня очікуються періоди нестійкої погоди з опадами
Спека в Україні б'є рекорди, але українцям варто готуватися до похолодання
Літо
3 Липня 2024, 18:36
читать на русском

Спекотна погода в Україні продовжує бити рекорди. Загалом липень виявиться найтеплішим місяцем року.

Хоча протягом липня очікуються періоди нестійкої погоди з грозами, шквалами і зливами та періодами жаркої посушливої погоди, кажуть в Укргідрометцентрі та синоптикиня Наталка Діденко у Facebook.

Прогноз погоди на 3-5 липня

Діденко зазначила, що "жалюча" спека ще триватиме деякий час. 3-4 липня зниження температури повітря відчують і жителі північних регіонів, як до цього західних, де спека стане менш інтенсивною. Водночас східні та південні області ще залишатимуться під впливом високих температур. Є ймовірність, що 4-5 липня температура знизиться також в Одеській області.

Погода у липні 2024 року

Липень традиційно є найтеплішим місяцем року. Синоптики прогнозують, що середня місячна температура повітря в липні 2024 року складе 20-26°, в Карпатах — 16-18°, що на 1.5-2.0° вище за норму. Місячна кількість опадів очікується в межах 37-95 мм, в Карпатах, на Прикарпатті та у Рівненській області місцями 101-170 мм, що відповідає нормі.

Аналізуючи багаторічні дані, синоптики зазначають, що абсолютний максимум температури повітря фіксувався на рівні 34-39.9° у південних, східних областях, а також в Дніпропетровській області та Криму, місцями досягав 40-41°. В гірських районах максимуми сягали 26-33°. Абсолютний мінімум температури повітря у липні становив 1-9° тепла, на півдні Одеської та Херсонської областей, а також в Криму місцями 10-12°, на високогір'ї Карпат спостерігалися навіть 0-1° морозу.

Раніше синоптики дали невтішний прогноз на липень, зауваживши, що українців чекає період аномальної спеки та посух.

Читайте також