Спекотний червень, прохолодний липень та "нормальний" серпень: синоптики дали прогноз на літо-2024

Прийдешнє літо може здивувати українців погодними контрастами
Спекотний червень, прохолодний липень та "нормальний" серпень: синоптики дали прогноз на літо-2024
Спека, літо (Фото: kidspassage)
29 Травня 2024, 15:42
читать на русском

Весна здивувала українців спочатку "літнім" квітнем, а потім травнем із морозами. Проте синоптики прогнозують тепле літо. Протягом літнього сезону переважатимуть повітряні маси з Атлантики, які принесуть помірну вологість і тепло в Україну.

Про погоду влітку 2024 року розповіли народний синоптик Володимир Деркач, спеціально для "Телеграф" і метеоролог Віра Балабух в інтерв'ю 24 Каналу. За словами Віри Балабух, чіткі прогнози щодо погоди влітку поки що давати зарано, проте дещо вже можна сказати.

"Якщо говорити про червень, то взагалі, згідно з тими прогнозами, які зараз вже є, які дають основні світові кліматичні центри, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вищим за норму. При цьому найбільш аномальною температура може бути на заході України, а також на південному сході", - розповіла Балабух, додавши, що в червні дуже ймовірний дефіцит опадів на всій території України.

Метеорологиня додала, що найбільш нестійкою погода в Україні буває в липні.

"Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Це літо не стане винятком", - констатувала вона.

Розповідаючи, якою буде погода влітку 2024 року, синоптикиня зазначила, що метеорологи не виключають несподіванок у вигляді пилу із Сахари. Це звичне явище для помірних широт Європи та України.

"До нас можуть такі повітряні маси надходити влітку із Сахари чи, наприклад, з району Каспійського моря. Періодично повітряні маси до нас приходять із південних регіонів", - сказала Віра Балабух.

Подібні явища є цілком нормальними. Траплялися вони й у попередні роки, просто часто українці не звертали на них уваги. Однак синоптики зазначають, що наразі можна говорити лише про тенденції. Чіткий прогноз погоди метеорологи можуть давати лише на найближчі п’ять діб.

А ось за словами знавця погоди Володимира Деркача, початок першого місяця літа обіцяє бути досить погожим.

"Опадів практично не буде. Температура повітря тішитиме справжнім літнім теплом. Утім, із середини першої декади зросте ймовірність короткочасних дощів, які дещо знизять температурні показники, але вже до кінця першої десятиденки червня повітря знову прогріється, а в окремі дні слід очікувати навіть спеки", - зазначив Володимир.

Друга декада червня має бути такою ж теплою. Екстремальних показників температури можна не очікувати. Із середини місяця температура повітря зросте і буде вищою за норму, також зросте можливість дощів. Можливі навіть сильні грози. До кінця другої десятиденки стихія заспокоїться, а температура знизиться.

"Третя декада червня розпочнеться стрімким зростанням температури повітря. Але вже з середини цієї декади знову очікуються дощі, що дещо охолодять атмосферу. До кінця місяця погода не налагодиться: опади середньої сили та помірне тепло", - підкреслив Деркач.

Однак початок другого місяця літа виявиться прохолодним і мізерним на справжнє літнє тепло.

"Прогнозується висока вірогідність дощів із середини і до кінця першої декади липня, що нівелює всі надії на "справжнє літо". Температури повітря будуть помірні", - каже народний синоптик.

А друга десятиденка липня потішить сонячною і теплою погодою з мінімальною кількістю опадів.

"Та все ж із середини місяця знову прийде прохолодний фронт, будуть дощі. Така погода триматиметься до кінця другої декади місяця і зачепить початок третьої декади", - спрогнозував Деркач.

До кінця липня є ймовірність короткочасних дощів. Проте початок останнього літнього місяця обіцяє бути вологим і дощовим.

"Та все ж температура повітря буде досить комфортною. Спеки не буде, але буде досить тепло. На завершення першої декади серпня знову посиляться опади, відповідно й температура знизиться", - попередив синопик.

У другій декаді серпня опадів стане менше. Короткочасні дощі триватимуть, проте температура вдень тішитиме справжнім літнім теплом, хоча ночі стають прохолоднішими. Володимир Деркач вважає, що ближче до кінця серпня температурні показники знизяться, в Україну знову приїдуть дощі середньої інтенсивності.

Раніше синоптики розповіли, що літній період 2024 року в Україні може не бути рекордно спекотним. Але температури будуть значно вищими за норму. З одного боку, передбачається настання нейтральної фази між "Ель-Ніньо" та "Ла-Ніньо", а з іншого - планету впливатиме дуже активна сонячна радіація.

1