Starlink в Україні: скільки коштує та як підключитися

Starlink надає доступ до інтернету там, де це технічно складно або неможливо
23 Листопада, 15:30

Starlink в Україні почав роботу на третій день війни з росією. Зараз на українській території працює понад 23 тисячі терміналів, що допомагають українцям залишатися на зв’язку попри обстріли та знищення інфраструктури.

Mind розібрався, як працює супутниковий інтернет від Ілона Маска, хто може скористатися послугами, скільки це коштує, як підключитися та що варто врахувати.

Як працює Starlink

Starlink – це підрозділ компанії Ілона Маска SpaceX та назва мережі орбітальних супутників, що забезпечують бездротовий інтернет. Розробка проєкту почалася в 2015 році, а перші прототипи були запущені на орбіту в 2018 році. Відтоді SpaceX відправила в космос 3200 супутників та планує до 2027 року збільшити цю кількість до 42 000. Саме стільки потрібно, аби забезпечити інтернетом всю планету, крім Південного та Північного полюсів.

Starlink надає доступ до інтернету там, де це технічно складно або неможливо. Від інших провайдерів супутникового інтернету Starlink відрізняється наявністю власної мережі супутників. Компанія пропонує послуги в 39 країнах світу, включно з Україною. На сьогодні кількість користувачів Starlink перевищує 700 000, у тому числі й 23 000 українців.

Супутники Маска працюють на орбіті на відстані близько 500 км від поверхні Землі. В майбутньому Starlink зменшуватиме цю відстань, щоб звести нанівець затримку сигналу. На орбіті "старлінки" взаємодіють між собою та працюють як посередники – передають радіосигнал від наземної станції до терміналу користувача й навпаки.

Максимальна відстань між наземними станціями та користувачами може досягати тисячу кілометрів.

Скільки коштує Starlink в Україні

Компанія запровадила однакову ціну для всіх користувачів, але є винятки.

Стандартний пакет супутникового інтернету від Starlink коштує $110 на місяць.  Також потрібно придбати обладнання вартістю $599.

З 24 серпня Україна отримала спеціальну ціну: абонентську плату $60 та $385 – за обладнання. Пільгова ціна діятиме до наступного перегляду тарифної політики. До пакета підключення входить термінал (антена), Wi-Fi-роутер та кабель довжиною 30 метрів. За ці кошти ви отримаєте інтернет зі швидкістю близько від 50 до 150 Мбіт/с з можливою затримкою сигналу від 20 до 40 мілісекунд.

Швидкість передачі даних та затримка залежать від кількості супутників та відстані до найближчої наземної станції. На сході України, наприклад, трохи гірший зв'язок, адже власної наземної станції в нас немає. Для отримання сигналу використовується польська або німецька.

Компанія пропонує й інші варіанти підключення. Вони дорожчі, але швидкість та якість обладнання вища, ніж у стандартному пакеті.

Для користувачів тарифу Busines абонентська плата за місяць складає $500, а за обладнання потрібно сплатити $2500. При цьому компанія гарантує швидкість інтернету від 150 до 500 Мбіт/с, яку забезпечує вдвічі потужніша антена.

Спеціальні пропозиції RV та Maritime забезпечують мобільним інтернетом мандрівників. Щоправда, наразі вони доступні не всім користувачам.

RV – вирішує проблеми з інтернетом у дорозі. Це можливо завдяки розширеним можливостям GPS. Тож антена підключається до більшої кількості супутників і забезпечує стабільне підключення будь-де. Абонентська плата – $135, обладнання – $599.

Maritime забезпечує інтернетом у морі. Такий варіант підійде екіпажам торговельних суден, співробітникам нафтових веж в океані та власників яхт преміум-класу. Це найдорожча пропозиція з абонентською платою $5000 та обладнанням вартістю $10 000, яке працюватиме за будь-яких погодних умов.

RV та Maritime передбачають можливість призупиняти та відновлювати послугу в будь-який час, а рахунок виставляється через місяць користування.

Хто може користуватися Starlink

З початку роботи Starlink в Україні більшість терміналів використовувались військовими.

На початку квітня Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій заявив, що громадянам не дозволяється користуватися технологією, адже це може перешкоджати роботі військових.

Заява викликала хвилю обурення, адже крім військових термінали стали у пригоді волонтерам та IP-провайдерам на територіях з обмеженим покриттям. Згодом, за ініціативи Держспецзв’язку та міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, національний регулятор дозволив на період воєнного стану користуватися Starlink всім охочим.

Наразі Starlink використовується в лікарнях, підприємствах критичної інфраструктури, школах, пожежних частинах, державних установах.

Starlink допомагає військовим. Наприклад, український бойовий підрозділ "Аеророзвідка" використовує Starlink для моніторингу та координації дронів.

Купити Starlink в Україні безпосередньо поки що неможливо через відсутність сертифіката. Повноцінна  сертифікація технології очікується після перемоги.

Як підключити Starlink

Підключитися до Starlink можна на офіційному сайті.

Як замовити супутниковий інтернет Starlink

Для цього потрібно:

  • вказати адресу, де ви плануєте встановити обладнання (країна, місто, вулиця, поштовий індекс). Система автоматично перевірить, чи є можливість зробити це на вказаній локації;
  • заповнити форму та сплатити депозит $60;
  • дочекатися електронного листа від Starlink, де буде вказано, що за вашою адресою можлива доставка;
  • оплатити $385 за обладнання;
  • отримати та встановити Starlink.

Доставка зазвичай займає 2–3 тижні після отримання листа. Вартість доставки в пакет не входить. Коли термінал прибуде в Україну, він вже буде готовий до роботи та прив’язаний до вашого облікового запису.

Встановити обладнання можна самостійно. Детальна інструкція є в комплекті.

Встановіть антену на відкритій ділянці, без дерев та інших будівель.

Приєднайте кабель до антени.

Підключіть систему до електромережі.

Завантажте застосунок Starlink на смартфон (доступний в Google Play або AppStore) та дочекайтесь з’єднання.

Читайте також