Світовий банк вважає, що доходи українців стали більшими за середні

Раніше Україна належала до категорії країн з доходом нижче середнього
Головне
Світовий банк вважає, що доходи українців стали більшими за середні
Гроші, долари, економіка, гаманець / Фото: Pexels

Група Світового банку відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий. Класифікації оновлюються щороку 1 липня з урахуванням валового національного доходу (ВНД) на особу за попередній календарний рік.

Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на особу як на широко доступний показник економічного потенціалу. Цього року Україна, Алжир, Іран та Монголія перейшли з категорії країн з доходом нижче середнього до категорії країн з доходом вище середнього.

Підвищення рейтингу України стало результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році) поряд зі скороченням чисельності населення, яке впало більш ніж на 15% з початку вторгнення Росії. Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги вітчизняного виробництва, що спричинило значне збільшення номінального ВНД на душу населення на 18,5%. У той час як економіка України була значно ослаблена вторгненням Росії, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), що підтримують зусилля України щодо відновлення після руйнувань. Також цього року три країни – Болгарія, Палау та Росія ($14 250 на особу) – перейшли з категорії країн з рівнем доходу вищим за середній до категорії країн з високим рівнем доходу. Економічна активність у Росії була зумовлена ​​значним зростанням військової активності у 2023 році, тоді як зростання також було зумовлене відновленням торгівлі (+6,8%), фінансового сектора (+8,7%) та будівництва (+6,6%). Ці чинники призвели до зростання як реального (3,6%), і номінального (10,9%) ВВП, а ВНД Росії на особу зріс на 11,2%.
Нагадаємо, Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соціальних виплат.
1