Тюрма світить обом: директорка ФГВО Світлана Рекрут та її колишній чоловік - заступник глави МОЗ Михайло Загрійчук втекли за кордон

Світлана Рекрут звинувачується за цілою низкою статей про незаконне збагачення, а Михайло Загрійчук - за незаконну торгівлю людськими органами
Головне
Тюрма світить обом: директорка ФГВО Світлана Рекрут та її колишній чоловік - заступник глави МОЗ Михайло Загрійчук втекли за кордон
13 Червня 2024, 10:44
читать на русском

Директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Світлана Рекрут порушила закон використовуючи для закордонних поїздок транспортні засоби, що належали "Мегабанку" який знаходиться в процесі ліквідації. Проте, даний факт з її життя – можливо, чи не найдрібніше правопорушення до якого вона може бути причетна. А формально вже колишнім її чоловіком є ексзаступник міністра охорони здоров’я Загрійчук Михайло Степанович, і саме його підозрюють у творенні злочинної організації чорних трансплантологів.

Про це у своєму телеграм-каналі пише екснардеп Ігор Мосійчук.

Космічні статки Світлани Рекрут та її родини

У Великій Британії мешкає сестра Світлани Рекрут - Тетяна Лапа (Tatyana Lapa (Rekrut) та її чоловік Антон Енрайт (Dr Anton Enright), який викладає у Кембридзькому університеті. На Тетяну Лапу та Антона Енрайта записано багато коштовного майна у Сполученому Королівстві: це, зокрема, будинок, у якому проживає син Світлани Рекрут, медична клініка та компанія по консультуванню з питань фінансового управління. Частина цих активів, що офіційно належить родичам, могли бути отримані корупційним шляхом саме пані Світланою Рекрут.

Директору ФГВФО Світлані Рекрут та іншим топменеджерам установи загрожує до 12 років в’язниці. Їх підозрюють у пособництві державі-агресору, привласненні майна, відмиванні грошей, здобутих злочинним шляхом та зловживанні владою. Згідно із розслідуваннями медіа, Фонд гарантування вкладів за час повномасштабної війни нераціонально використав понад 220 мільйонів гривень: посадовці ФГВФО закуповували PR-послуги та рекламу і просування у медіа на понад 5 млн гривень, придбали коштовний електрокар за понад 2 млн гривень, витратили на ІТ-послуги та обладнання уп’ятеро більше, ніж Нацбанк України (рекордні 200 млн гривень), а також тринькали кошти платників податків на часті коштовні закордонні відрядження (одне із таких відряджень могло коштувати українцям понад 1,3 млн грн).

Керівниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут за 2023 рік отримала майже 6 млн 700 тис. грн заробітної плати. В тому ж році придбала RANGE ROVER SPORT 2022 року за майже 4 млн грн. Також пані Світлана отримала в подарунок більш як 2 млн 700 тис. грн.

За доходами й видатками не відстає і її чоловік - Михайло Загрійчук, який працюючи в секторі медицини офіційно збагатився на суму близько 3 млн 200 тис. грн. Щодо авто, то ним в 2023 році було придбано MERCEDES-BENZ GLE 300D 2022 року за 2 млн 800 тис. грн. Щодо фінансових збережень то у Світлани Рекрут це близько 1 млн 400 тис. грн та ще близько 110 тис. у валюті. На противагу, пан Загрійчук попри великі доходи задекларував всього близько 22 тис. фунтів стерлінгів, і все.

Михайло Загрійчук причетний до організації "чорних" трансплантологів в Україні

Директорка ФГВФО Світлана Рекрут віднедавна знаходиться за кордоном. Вона написала заяву на відпустку з якої досі не вийшла. Тобто, кошти отримує, а свої посадові обов’язки фактично не виконує.

Рекрут має на це вкрай серйозні підстави... До речі, саме це і є причиною того, що в 2023 році вона зі своїм чоловіком Михайлом Загрійчуком фіктивно розлучилися.

Почнемо з того, що відносно нещодавно у місті Вишгород, в будинку який належить Світлані Рекрут та Михайлу Загрійчуку було проведено обшук згідно з кримінальним провадженням, яке вчинене за порушення ч.1,2 ст.255, ч.5 ст.143, та ч.3 ст.362 КК України; простими словами це: порушення встановленого законом порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Ну а якщо більш відкрито та прямо, то мова йде про так званих «чорних трансплантологів». Ця справа розслідується, зокрема в рамках кримінального провадження від 02.12.2022 року за №12022000000001322. В частості, правоохоронці злочинну організацію, до якої входили колишній заступник міністра охорони здоров’я та ще 10 лікарів, які порушили закон про трансплантацію органів людини.

І от, як напевне вже багато хто здогадався, то цим ексзаступником міністра охорони здоров’я є Загрійчук Михайло Степанович, чоловік Світлани Рекрут. Також, в цій справі фігурують лікарі ДУ «Інститут серця МОЗ України», КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» міста Києва, інші. До речі, Михайло Загрійчук має прямі трудові відносини (працює в них) з більшістю цих медичних закладів.

Михайло Загрійчук

Михайло Загрійчук

А тепер трішки допоможемо правоохоронцям. Як ми уже зазначали, у Великій Британії мешкає сестра Світлани Рекрут - Тетяна Лапа та її чоловік Антон Енрайт, які володіють медичною клінікою. І ця клініка має пряме відношення до сім’ї Загрійчук-Рекрут. До речі, в цій же клініці «Hardwick Clinic Limited» працевлаштований їхній син - Загрійчук Віктор Михайлович.

Напевне, нашим українським правоохоронцям слід звернутись до своїх колег з Лондона та повідомити про кримінальну справу з фігурантом Михайлом Загрійчуком?!. Адже слід можливих злочинів в напрямі «чорної трансплантології» може привести саме в Лондон?

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що правоохоронці викрили злочинну групу, до складу якої входили колишній заступник міністра охорони здоров'я та 10 лікарів. Їх підозрюють у незаконному вилученні органів для трансплантації.

Ексчиновник разом із медиками з Інституту серця МОЗ України, Волинської обласної клінічної лікарні та Центральної міської клінічної лікарні Києва організували незаконну схему вилучення органів у людей у безпорадному стані або залежних від них.

За даними слідства, злочинна організація порушила закон України про трансплантацію, що підтверджується відкритими кримінальними провадженнями за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема ст. 255 (створення, керівництво злочинною організацією), ст. 143 (порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини) та ст. 362 (несанкціоновані дії з оброблюваною інформацією у комп'ютерних системах). Усім 11 підозрюваним уже оголошено про підозру. Вони можуть потрапити до в'язниці на 12 років.

Ім'я заступника голови МОЗ офіційно поки що не розголошується, як і особисті дані інших учасників злочинної схеми. "Чорні трансплантологи" незаконно діставали з людей не лише органи, а й інші частини та клітини для майбутнього перепродажу.

Читайте також

1