У Києві заборонили продаж цигарок у кіосках

Право на торгівлю у таких спорудах буде надаватися виключно через електронні торги
У Києві заборонили продаж цигарок у кіосках
кіоск, сигарети, цигарки
14 Червня 2024, 12:26
читать на русском

У Києві заборонили продавати цигарки у кіосках. Відповідне рішення ухвалила Київрада.

Наразі у Києві налічується близько 10 000 МАФів різного призначення. Після реалізації рішення Київради їх кількість має скоротитися до приблизно 2500. Крім того, право на торгівлю у таких спорудах буде надаватися виключно через електронні торги, що проводитимуться через систему Prozorro.Продажі.

Як зазначив на засіданні Київради директор Департаменту територіального контролю Михайло Буділов, таке рішення відповідає очікуванням громадськості: "74% киян вважають, що необхідно зменшити кількість МАФів, а 81% вважає, що необхідно продавати право на торгівлю у тимчасових спорудах виключно через систему Prozorro.Продажі".

Спочатку проєкт рішення не передбачав заборону на торгівлю сигаретами в МАФах. Проте депутат Олександр Міщенко (Європейська солідарність) запропонував внести відповідну правку. Його пропозицію підтримав 71 депутат.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт №11090, який передбачає підвищення акцизного податку на тютюнові вироби.

Законопроєкт пропонує встановити нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби з 1 січня 2028 року відповідно до мінімального рівня, визначеного Директивою 2011/64/ЄС. Акциз на цигарки буде прив’язаний до євро, а не до гривні.

За прогнозами, реалізація цього законопроєкту збільшить доходи державного бюджету: у 2025 році - на 612 млн грн, у 2026 році - на 5 млрд грн, у 2027 році - на 9,3 млрд грн, а у 2028 році - на 13,8 млрд грн.

До другого читання законопроєкту планується переглянути питання оподаткування тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів), на чому наголошують громадські організації.

Читайте також

1