У Міненерго спрогнозували, якою буде ситуація з відключенням світла восени

Ситуація з відключеннями світла може значно покращитися за певних умов
Головне
У Міненерго спрогнозували, якою буде ситуація з відключенням світла восени
Відключення світла
28 Червня 2024, 18:51
читать на русском

Восени українці можуть зіткнутися з рідшими відключеннями електроенергії, якщо енергетична система країни не зазнає нових обстрілів і електростанції встигнуть завершити технічне обслуговування.

Про це повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук під час телемарафону.

За її словами, ситуація з відключеннями світла може значно покращитися за умови відсутності нових пошкоджень та вчасного запуску запланованих потужностей. Наразі багато електростанцій проходять технічне обслуговування і ремонт, що є критично важливим через пошкодження та зношеність обладнання внаслідок обстрілів.

 "Якщо ми не матимемо додаткових пошкоджень, якщо нам вдасться відновити і запустити в роботу ті потужності, які заплановані, то ситуація з відключеннями має бути кращою, ніж зараз", – зазначила Гринчук.

Проте наразі ситуація в енергосистемі України залишається важкою. Під час останньої атаки 22 червня ворог атакував об'єкти оператора системи передачі електроенергії, що значно ускладнило ситуацію.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив, що у найближчі кілька тижнів дефіцит електроенергії посилиться, і графіки відключень світла будуть більш частими, особливо з 11:00 до 23:00. Водночас тривалість відключень залежить від трьох основних факторів: ремонтів атомних електростанцій, величини імпорту електроенергії та погодних умов, які впливають на споживання.

Таким чином, в осінній період можна очікувати покращення ситуації з електропостачанням, але це залежить від низки умов, зокрема відсутності нових пошкоджень та вчасного завершення ремонтних робіт.

Як повідомлялося раніше, в Україні мають намір скасувати відключення світла на прифронтових територіях. Найближчими днями будуть визначені конкретні райони.

Читайте також

1