У НСЗУ пояснили, яка меддопомога безоплатна під час хірургічних операцій

Під час війни для українців доступні усі послуги медицини
5 Вересня, 22:17

Національна служба здоров'я України роз'яснила, на яку саме безоплатну медичну допомогу під час хірургічних операцій можуть розраховувати українці.

Зазначається, що програма медичних гарантій покриває не тільки самі хірургічні втручання, а й всі супутні медичні послуги.

Важливо відзначити, безоплатна допомога надається за направленням. Зокрема, це може бути направлення сімейного або особистого лікаря. Проте пацієнту в невідкладному стані нададуть допомогу безоплатно без направлення.

Щоб отримати допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій, зверніться у заклад, що має договір з НСЗУ на пакети "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" чи "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня".

Дізнатись контакти найближчого закладу можна за номером 16-77. Якщо людина перебуває у невідкладному стані, її у лікарню доставить бригада екстреної медичної допомоги.

В перелік послуг для проведення операцій входить:

  • Первинний огляд, під час якого лікар визначає маршрут пацієнта та що йому потрібно зробити перед проведенням операції.
  • Усі необхідні супутні аналізи та дослідження. Зокрема, це лабораторні обстеження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження; інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші) тощо.
  • Заклади мають робити їх цілодобово та мати все необхідне обладнання.

Перед операцією пацієнт має пройти безоплатне передопераційне обстеження.

Оперативне втручання та анестезія (загальний наркоз, епідуральний наркоз, місцева анестезія, знеболювання в післяопераційному періоді) теж проводиться безоплатно - кошти закладам оплачує НСЗУ.

На всіх етапах надання допомоги пацієнт має бути забезпечений ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно.

Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua.

У разі потреби пацієнту мають надати безоплатно інтенсивну терапію. Післяопераційний догляд та допомога, якої потребує пацієнт - також безоплатні. Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.

У разі проведення хірургічних операцій у стаціонарі в перелік безоплатних послуг включене харчування.

Чого не покриває Програма медичних гарантій?

  • Підвищений сервіс: окрема палата та покращене харчування.
  • Також пацієнт має взяти з собою в стаціонар особисті речі та предмети гігієни.

У разі, якщо від пацієнта вимагатимуть гроші за вказані послуги, потрібно подати скаргу в такому порядку: керівник медзакладу, місцевий департамент охорони здоровʼя. Якщо це не допомагає - звернутись до НСЗУ, надіславши паперовий або електронний лист на адресу info@nszu.gov.ua

Нагадаємо, пацієнти з онкологією можуть отримати безплатне хімієтерапевтичне лікування.