У НСЗУ пояснили, яка меддопомога безоплатна під час хірургічних операцій

Під час війни для українців доступні усі послуги медицини
У НСЗУ пояснили, яка меддопомога безоплатна під час хірургічних операцій
Операційна Фото: president.gov.ua
5 Вересня 2022, 22:17
читать на русском

Національна служба здоров'я України роз'яснила, на яку саме безоплатну медичну допомогу під час хірургічних операцій можуть розраховувати українці.

Зазначається, що програма медичних гарантій покриває не тільки самі хірургічні втручання, а й всі супутні медичні послуги.

Важливо відзначити, безоплатна допомога надається за направленням. Зокрема, це може бути направлення сімейного або особистого лікаря. Проте пацієнту в невідкладному стані нададуть допомогу безоплатно без направлення.

Щоб отримати допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій, зверніться у заклад, що має договір з НСЗУ на пакети "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" чи "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня".

Дізнатись контакти найближчого закладу можна за номером 16-77. Якщо людина перебуває у невідкладному стані, її у лікарню доставить бригада екстреної медичної допомоги.

В перелік послуг для проведення операцій входить:

  • Первинний огляд, під час якого лікар визначає маршрут пацієнта та що йому потрібно зробити перед проведенням операції.
  • Усі необхідні супутні аналізи та дослідження. Зокрема, це лабораторні обстеження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження; інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші) тощо.
  • Заклади мають робити їх цілодобово та мати все необхідне обладнання.

Перед операцією пацієнт має пройти безоплатне передопераційне обстеження.

Оперативне втручання та анестезія (загальний наркоз, епідуральний наркоз, місцева анестезія, знеболювання в післяопераційному періоді) теж проводиться безоплатно - кошти закладам оплачує НСЗУ.

На всіх етапах надання допомоги пацієнт має бути забезпечений ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно.

Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua.

У разі потреби пацієнту мають надати безоплатно інтенсивну терапію. Післяопераційний догляд та допомога, якої потребує пацієнт - також безоплатні. Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.

У разі проведення хірургічних операцій у стаціонарі в перелік безоплатних послуг включене харчування.

Чого не покриває Програма медичних гарантій?

  • Підвищений сервіс: окрема палата та покращене харчування.
  • Також пацієнт має взяти з собою в стаціонар особисті речі та предмети гігієни.

У разі, якщо від пацієнта вимагатимуть гроші за вказані послуги, потрібно подати скаргу в такому порядку: керівник медзакладу, місцевий департамент охорони здоровʼя. Якщо це не допомагає - звернутись до НСЗУ, надіславши паперовий або електронний лист на адресу [email protected]

Нагадаємо, пацієнти з онкологією можуть отримати безплатне хімієтерапевтичне лікування.

1