У "вугільного барона" Віталія Кропачова знайшли громадянство РФ

Своє російське громадянство Кропачов публічно не розголошує та приховує зв'язки з Медведчуком
У "вугільного барона" Віталія Кропачова знайшли громадянство РФ
Кропачов Віталій
13 Червня 2024, 14:56
читать на русском

Міжнародна група журналістів-розслідувачів виявила, що нещодавно заарештований український політик Віталій Кропачов має російське громадянство. Він змінив своє прізвище в російському паспорті на "Мирний", намагаючись приховати цей факт.

Про це повідомляє видання EUTODAY у своїй публікації.

Своє російське громадянство Кропачов публічно не розголошує. Паралельно із запуском телеканалу Кропачов раптово з’явився у Вікіпедії, позиціонуючи себе як авторитета щодо України в європейських ЗМІ. Спостерігачі відзначали незмінно хвалебний характер цих функцій. Критики підкреслюють очевидну відсутність перевірки фактів авторами, які, здавалося б, проігнорували численні звинувачення в корупції, висунуті проти Кропачова авторитетними українськими ЗМІ та правоохоронними органами.

Кропачов Віталій

Розслідувачі вважають, що Кропачов, разом з Віктором Медведчуком і братами Арфуш, пов'язаний з кампаніями дезінформації, спрямованими на створення псевдоекспертів та маніпуляцію європейською громадською думкою.

Нещодавні обшуки в Європарламенті вказують на його причетність до проросійського новинного порталу "Голос Європи". Після націоналізації медіахолдингу Медведчука, Кропачов створив канал UWN, залучивши колишніх топменеджерів "112 Україна".

Голос Європи

Голос Європи

Журналісти виявили мережу фіктивних сайтів, які поширювали проросійську пропаганду.

Голос Європи

Голос Європи

Розслідування почалося після позитивної статті про Кропачова в австрійському виданні der Standard, автор якої представив його як бізнесмена, що допомагає біженцям, не згадавши про звинувачення у масштабній корупції.

UWN

UWN

Виявилося, що сайти, які розповсюджували матеріали про Кропачова, є фіктивними і пов'язані з братами Арфуш. Керівники та співробітники "112 Україна" паралельно з українськими проєктами створюють у Європі проєкти "Голос Європи" і "Співвітчизники". Обидва проєкти спрямовані на маніпуляцію громадською думкою та підтримку проросійських настроїв, що підриває довіру до європейських інституцій.

Редакція GOLOS.EU стверджує, що нардеп-зрадник Віктор Медведчук не має стосунку до їх видання. Водночас GOLOS.EU не заперечує, що на їхньому сайті працює блог Віктора Медведчука.

Вони пояснюють це тим, що уряд Чехії запровадив санкції проти ресурсів voice-of-europe.eu та voiceofeurope.com. 

"До проекту GOLOS.EU Віктор Медведчук не має ніякого відношення, незважаючи на те що на сайті працює його блог. Редакція може не поділяти думку авторів, тому на сайті регулярно виходять статті з їхньою критикою. Зокрема:

https://golos.eu/pavel-kuharkin-viktor-medvedchuk-ot-politiki-do-shopinga-kak-ne-poteryat-zolotuyu-kartu/

https://golos.eu/mihail-chaplyga-najden-dokument-s-podpisyami-shufricha-i-medvedchuka-a-chto-podpisal-poroshenko/

https://golos.eu/andrej-vadzhra-viktor-medvedchuk-kandidat-na-glavu-yufa-sluhi-i-vozmushhenie/

https://golos.eu/viktoriya-shilova-minsk-2-byl-dlya-otvedeniya-glaz-i-zarabotka-medvedchuka-s-poroshenko/

https://golos.eu/smi-medvedchuk-hochet-vernut-svoj-ukrainskij-zagranpasport/", - написав Юрій Андрейченко
помічник головного редактора GOLOS.EU, у листі до нашої редакції.

Ми, своєю чергою, спробували зайти на сайт, але доступ туди виявився закритим.

GOLOS.EU

Нагадаємо, що розслідування щодо ресурсу під доменом golos.eu проводила міжнародна група журналістів і в двочастинному розслідуванні «План «Мирний»» викрила осіб, які стоять за створенням «Голосу Європи», їхні зв’язки з Україною та Росією, а також низку механізмів, які використовувалися російською пропагандою для створення псевдоекспертів в європейському інформаційному просторі.

Журналісти встановили, що контент для порталів «Голосу Європи» (GOLOS.EU) створюють особи, які позиціонують себе як українську опозицію до чинної адміністрації президента Зеленського. У більшості випадків їхні «європейські» голоси нібито лунають із Москви — це колишні чиновники та експерти з команди експрезидента Віктора Януковича, які публічно підтримують і виправдовують військове вторгнення в Україну. Однак є також автори, які справді живуть у Європі, і, що найабсурдніше, деякі голоси надходять безпосередньо з України.

Згідно з матеріалами розслідування, усі фігуранти цієї спецінформаційної операції входять до пулу спікерів закритого в Україні медіахолдингу “112 Україна”. Вони були основними дописувачами ефірів каналів холдингу, зокрема 112, Newsone, ZiK, 4 канал.

Холдинг «112 Україна» належав другу та особистому представнику Путіна в Україні Віктору Медведчуку. Цей холдинг разом із медіагрупою «Інтер», що належить олігарху Дмитру Фірташу, який нині перебуває під арештом в Австрії, був основою проросійської політичної та медіаактивності в Україні до початку війни. Багатьох із цих людей зараз можна знайти на порталі «Голосу Європи», стверджують журналісти-розслідувачі.

Читайте також

1