Українці вважають, що Зеленський не виконав більшість своїх обіцянок

50% респондентів вважають, що Зеленський виконав лише невелику частину обіцянок
Важливо
Українці вважають, що Зеленський не виконав більшість своїх обіцянок
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента
6 Червня 2024, 11:22
читать на русском

Половина українців вважає, що президент Володимир Зеленський не зміг виконати більшість своїх передвиборчих обіцянок протягом п'яти років свого президентства.

З цих респондентів 50% вказали на наявність "нечесних та корумпованих людей" у його команді як основну причину, а 32% вважають, що перешкодою став брак компетентних кадрів. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

18% опитаних зазначили, що Зеленський виконав більшість або всі обіцянки, з них 5% переконані, що всі обіцянки були виконані повністю. Приблизно стільки ж респондентів вважають, що президент виконав близько половини своїх обіцянок.

Згідно з опитуванням, 50% респондентів вважають, що Зеленський виконав лише невелику частину обіцянок, а 25% вважають, що не виконав жодної.

Опитування КМІС щодо Зеленського

Основними причинами невиконання обіцянок, окрім корупції в команді президента (50%), названо брак компетентних людей (32%), повномасштабне вторгнення Росії (31%), недосвідченість самого Зеленського (27%) та вплив олігархів (26%).

Інші причини включають власну корумпованість президента (14%), вплив інших країн (10%), дії опозиції (10%) та нереалістичність обіцянок (9%).

У відкритих запитаннях респонденти найчастіше згадували обіцянки щодо завершення війни на Донбасі, боротьби з корупцією та покращення добробуту населення. Водночас серед основних успіхів Зеленського українці відзначають його стійкість у відсічі російській агресії та міжнародну діяльність, спрямовану на посилення підтримки України у війні.

Чому Зеленський не виконав свої обіцянки

Опитування проводилося з 16 по 22 травня 2024 року методом телефонного інтерв'ю серед 1002 українців віком від 18 років, які проживають на підконтрольних Україні територіях. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,4%.