Українські біженці в Шотландії можуть втратити важливу безплатну пільгу

Уряд Шотландії не виділить 10 мільйонів фунтів стерлінгів на цю мету, що викликало занепокоєння серед місцевих органів влади.
Українські біженці в Шотландії можуть втратити важливу безплатну пільгу
Шотландія
4 Липня 2024, 23:41
читать на русском

Українські біженці в Шотландії можуть втратити безкоштовне житло через відмову уряду фінансувати програму короткострокового проживання.

За інформацією Daily Record, уряд Шотландії не виділить 10 мільйонів фунтів стерлінгів на цю мету, що викликало занепокоєння серед місцевих органів влади.

Відповідний запит був надісланий у жовтні 2023 року, коли місцева влада вимагала відшкодування витрат на схему "суперспонсора", яка діяла з березня 2022 року і дозволяла українським біженцям отримати дозвіл на в'їзд та тимчасове житло. За цією програмою до Шотландії прибули 17 463 українці, багато з яких були розміщені в готелях і на круїзних лайнерах. Минулого року уряд виділив 10 мільйонів фунтів стерлінгів на покриття додаткових витрат, пов'язаних з цією програмою.

Однак у цьому році, через бюджетні обмеження, фінансування не буде продовжено. Секретар Кабінету міністрів соціальної справедливості Ширлі-Енн Сомервілль зазначила, що бюджет уряду є "надзвичайно складним", тому ухвалення "важких рішень" є необхідним. Вона додала, що фінансування на 2023-2024 роки продовжено не буде.

Місцева влада попередила, що відсутність фінансування з боку уряду змусить їх скорочувати інші послуги, а також припинити підтримку готелів, де живуть біженці. Менді Уотт, заступник голови Единбурзької ради, яка допомагає розміщувати біженців, підкреслила, що місто вже стикається з гострою нестачею житла.

Раніше ми розповідали, що в Естонії українських біженців позбавили пільгового проїзду потягами.

Читайте також