В Ірані відбулися вибори президента: хто перемагає у перегонах

Очевидно, на країну очікує другий тур виборів
Важливо
В Ірані відбулися вибори президента: хто перемагає у перегонах
29 Червня 2024, 10:39
читать на русском

В Ірані відбулися позачергові вибори, що відбулися у зв'язку із загибеллю попереднього президента Ебрахіма Раїсі.

Про це повідомляє Associated Press.

За попереднім підрахунком голосів на них лідирує прихильник реформ Масуд Пезешкіан, який пообіцяв прагнути "дружніх стосунків" із Заходом, намагаючись у такий спосіб привернути виборців на тлі наростаючої електоральної апатії.

Основними кандидатами від самого початку вважалися колишній парламентер з ядерної програми Саїд Джалілі і голова парламенту Мохаммад Багер Галібаф. Пезешкіан, будучи маловідомим кандидатом, прагнув мобілізувати підтримку, звертаючись до молоді та жіночої аудиторії.

Пезешкіан наголосив на важливості відновлення відносин із Заходом, зазначивши, що Іран повинен прагнути до співпраці з усіма країнами, крім Ізраїлю. Він також виступив проти жорстких заходів щодо жінок, згадавши протести після смерті Махси Аміні, яку було вбито в поліцейській дільниці після затримання поліцією моралі за "неправильне" носіння хіджабу.

Згідно з попередніми даними, після підрахунку 14 млн голосів, Пезешкіан лідирував, набравши 5,9 млн голосів. Його основний супротивник Саїд Джалілі набирав 5,5 млн, а Багер Галібаф - 1,8 млн. Із великою ймовірністю, у першому турі переможця встановити не вдасться, і президента оберуть під час другого.

Нагадаємо, президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув в аварії вертольота на кордоні з Азербайджаном. Авіакатастрофа сталась 19 травня.

Разом з президентом Ірану в авіакатастрофі загинув і глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан, який супроводжував Раїсі в поїздці.

Окрім них у вертольоті перебували губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі, представник Лідера Ісламської революції в провінції Східний Азарбайджан аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та декілька інших не названих осіб. Всі вони загинули.