В ООН побачили дискримінацію при обшуках церков УПЦ МП

Главное
Відповідний висновок прописали у звіті ООН щодо прав людини
Главное
27 Березня, 14:23

В Організації Об’єднаних націй побачили "дискримінаційні дії" під час обшуків Службою безпеки України в установах УПЦ МП.

Саме це повідомлення стало частиною звіту ООН про ситуацію з правами людини в Україні з 31 січня 2023-го року.

Організація висловила свою стурбованість тим, що такі дії можуть утискати членів УПЦ МП. Також в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали про "необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким притягнуто кримінальні звинувачення, користувалися повним спектром прав на справедливий судовий розгляд".

Відзначається, що Верховна рада з 31 січня зареєструвала три законопроєкти в сфері релігії. Один із них (8221) забороняє Російську православну церкву, а також діяльність її гілок. У тому числі ця заборона накладається на можливість орендування приватної чи державної власності в Україні. У Верховного комісара ООН заявили, що Україна діяла не згідно з Міжнародним пактом про цивільні та політичні права.

"Через нечіткість юридичної термінології та відсутності достатнього обґрунтування, обмеження свободи щодо сповідування своєї релігії, що міститься в проекті закону, не можна вважати "встановленим законом" і "необхідним", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей.

Як відомо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також