В Україні заарештували активів РФ та Білорусі на понад 33 млрд гривень

В ГПУ кажуть, що в Україні є "володіння" росіян та білорусів на десятки мільярдів
5 Липня, 17:03

В Україні заарештували активів російських та білоруських громадян щонайменше на 33 млрд гривень. Активи на третину цієї суми вже передані в управління АРМА.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

За її словами, арештовано, зокрема, 469 млн грн на рахунках відомого російського олігарха Фрідмана.

Цінні папери фігуранти намагалися від нас сховати, до слова. За невдалу операцію при спробі переоформити папери троє громадян Кіпру були повідомлені про підозру органами слідства України, - зазначила вона.

Також повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків керівнику ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат", підконтрольного російському бізнесмену Михайлу Шелкову.

Ми змогли арештувати виробничу ділянку та інше нерухоме майно комбінату, 16 транспортних засобів, 14 млн грн на банківських рахунках підприємства, корпоративні права товариства та дві квартири підозрюваного, - каже Венедіктова.

Серед арештованих за 4 місяці війни активів також корпоративні права на 1,5 млрд грн ТОВ "Миколаївський глиноземний завод", пов’язаного із російським бізнесменом Олегом Дерипаскою.

За клопотанням прокурорів судом накладено арешт на корпоративні права дев’яти українських підприємств, які належать російським холдинговим компаніям Ростєх, Татнєфть, РусАл та Група ГМС, а також на 70 об’єктів нерухомого майна, включаючи майнові комплекси та земельні ділянки, загальною вартістю понад 4,5 млрд грн.

Також за результатами розслідувань арештовано майно низки білоруських підприємств. За ухилення від сплати митних платежів та легалізацію майна одержав підозру директор товариства "Август Україна", яке експортувало продукцію з республіки білорусь, а судом накладено арешт на його товари - засоби захисту рослин на суму понад 62 млн грн.

До речі, майно афілійованих з російським бізнесом деяких українських олігархів у ході розслідування кримінальних проваджень щодо заподіяння шкоди інтересам держави теж арештовано та передано в АРМА, - зазначила вона.

Венедіктова повідомила, що за клопотанням прокурора ухвалою суду 26 облгазів, пов’язаних із Дмитром Фірташем, передано до АРМА для здійснення заходів щодо управління ними. Наразі розслідується факт виявлених порушень при наданні державного майна – газорозподільних систем в їх експлуатацію, що призвело до недоотримання бюджетом надходжень на суму понад 1,5 млрд грн.

А у кримінальному провадженні щодо протиправних дій ТОВ "Інвестиційна компанія "Спорт-Тур", за допомогою якого подружжя Медведчуків вивели з державної власності земельні ділянки для будівництва котеджу, арештовано 413 об’єктів. Серед них 122 га землі, літак та гвинтокрил, 2 електрокари, 2 квадроцикли, 2 майнові комплекси, нежитлове приміщення, 3 квартири, житловий будинок, 302 картини, 91 позиція коштовностей. Ринкова вартість цього майна наразі встановлюється, - додала вона.

Генпрокурорка додала, що наразі встановлюється точна вартість арештованих корпоративних прав підприємств, 13 літаків, гелікоптера, 10 суден, майже 19 тис. залізничних вагонів, 26 облгазів, понад 200 автозаправних комплексів, 11 нафтобаз, сотні одиниць транспортних засобів та земельних ділянок і будівель, інших активів та майна.

Нагадаємо, у травні в Україні заарештували активи на понад 12,4 млрд гривень російського мільярдера Михайла Фрідмана в "Альфа-банку".

Читайте також