Активи російського мільярдера Фрідмана в "Альфа-банку" заарештували в Україні

Заарештували цінні папери кіпрських компаній афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку
Важливо
Активи російського мільярдера Фрідмана в "Альфа-банку" заарештували в Україні
Михайло Фрідман, фото з відкритих джерел
16 Травня 2022, 20:13
читать на русском

В Україні заарештували активи на понад 12,4 млрд гривень російського мільярдера Михайла Фрідмана в "Альфа-банку".

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова в Facebook.

Арештовані активи російського олігарха Фрідмана в "Альфа-банку" на понад 12,4 млрд грн. Це цінні папери кіпрських компаній афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку. Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора були арештовані 469 млн грн коштів з рахунків у "Альфа-банку", які вже готувались до виведення в росію, - сказала Ірина Венедіктова.
Вона зазначила, що російський мільярдер із легалізацією особливо не "заморочувався". Зокрема, був оформлений удаваний правочин, за яким за велику суму придбали фірму з малим статутним капіталом.

За словами Венедіктової, за пару тижнів до війни почався рух коштів у російському напрямку. Найбільше він активізувався після 24 лютого.

 Фрідман і підконтрольні йому бізнесмени використали банк та кіпрські компанії, щоб вивести кошти з-під можливих санкцій та інших примусових заходів. Однак були впіймані за руку під час легалізації активів на 1,1 млрд, - додала вона.

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила законопроєкт "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів".