Валютні обмінники можуть обкласти щомісячним авансовим податком на прибуток

Важливо
Обмін валют завжди вважався одним із найбільш прибуткових бізнесів
Важливо
11 Серпня, 14:24

В Україні можуть запровадити авансову сплату податку на прибуток для небанківських обмінників у розмірі трьох мінімальних зарплат – наразі це 19,5 тисячі гривень.

Про це повідомив голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram.

За його словами, обмін валют завжди вважався одним із найбільш прибуткових бізнесів, особливо у кризові часи. Це пов‘язано з об’єктивним або штучним коливанням курсу гривні.

Минулого року обмінники сплатили до держбюджету 7 млн гривень податку на прибуток. Тобто один пункт обміну платив орієнтовно 1700 грн на рік.

А це означає, що значна частина грошей в обмінниках пройшла повз армію, пенсіонерів та переселенців у кишені власників обмінників, – наголосив Гетманцев.

Відтак, Нацбанк ініціював законопроєкт щодо запровадження авансового внеску з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.  До Верховної Ради його зареєстрував Гетманцев.

Якщо закон підтримають, то бюджет щомісячно отримуватиме фіксовану суму в розмірі 3 мінімальних зарплат (19,5 тис. грн) з кожного пункту обміну. Відповідно, за рік надходження від податку становитимуть близько мільярда гривень.

Нагадаємо, що днями Національний банк України дозволив обмінникам купувати валюту в українців за будь-яким курсом.