Валютні обмінники можуть обкласти щомісячним авансовим податком на прибуток

Обмін валют завжди вважався одним із найбільш прибуткових бізнесів
Важливо
Валютні обмінники можуть обкласти щомісячним авансовим податком на прибуток
Долар, обмін валют / Фото: Pexels
11 Серпня 2022, 14:24
читать на русском

В Україні можуть запровадити авансову сплату податку на прибуток для небанківських обмінників у розмірі трьох мінімальних зарплат – наразі це 19,5 тисячі гривень.

Про це повідомив голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram.

За його словами, обмін валют завжди вважався одним із найбільш прибуткових бізнесів, особливо у кризові часи. Це пов‘язано з об’єктивним або штучним коливанням курсу гривні.

Минулого року обмінники сплатили до держбюджету 7 млн гривень податку на прибуток. Тобто один пункт обміну платив орієнтовно 1700 грн на рік.

А це означає, що значна частина грошей в обмінниках пройшла повз армію, пенсіонерів та переселенців у кишені власників обмінників, – наголосив Гетманцев.

Відтак, Нацбанк ініціював законопроєкт щодо запровадження авансового внеску з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.  До Верховної Ради його зареєстрував Гетманцев.

Якщо закон підтримають, то бюджет щомісячно отримуватиме фіксовану суму в розмірі 3 мінімальних зарплат (19,5 тис. грн) з кожного пункту обміну. Відповідно, за рік надходження від податку становитимуть близько мільярда гривень.

Нагадаємо, що днями Національний банк України дозволив обмінникам купувати валюту в українців за будь-яким курсом.

1