Відстрочка від мобілізації: уряд підготував "сюрприз" для багатодітних

Тисячі багатодітних батьків зіткнуться з додатковими вимогами з боку територіальних центрів комплектування
Відстрочка від мобілізації: уряд підготував "сюрприз" для багатодітних
Мобілізація в Україні
7 Червня 2024, 08:50
читать на русском

Урядова постанова № 560, яка регулює процедуру мобілізації та необхідні документи для військовозобов'язаних, викликала значне обурення у суспільстві. Особливо це стосується багатодітних батьків, яким тепер необхідно нотаріально підтверджувати свою участь в утриманні дітей.

Народний депутат Ігор Фріс звернув увагу на цю проблему, наголосивши, що тисячі багатодітних батьків зіткнуться з додатковими вимогами з боку територіальних центрів комплектування (ТЦК). Він навів приклад, коли військовозобов'язаний батько трьох дітей, який отримав би відстрочку від мобілізації за законом, тепер повинен надати договір про фінансову участь у вихованні дітей, якщо вони народжені від різних матерів.

Фріс вважає, що така вимога є перевищенням повноважень з боку ТЦК. Депутат також підкреслив, що підзаконні акти органів влади повинні відповідати Конституції і не виходити за межі повноважень, визначених законом.

«У голові не вкладається!.. Знову ж таки маємо перевищення повноважень, але вже з боку ТЦК», – заявив нардеп.

Крім цього, Фріс звернув увагу на інші проблеми з новою постановою, зокрема щодо права на відстрочку для тих, хто доглядає за рідними з другою групою інвалідності.

В Україні існують різні підстави, за яких військовозобов'язаний може отримати відстрочку від мобілізації. Зазвичай вона надається на пів року, але можливе продовження за наявності відповідних обставин.

Читайте також