Влітку ціни на овочі та фрукти в Україні можуть зрости: прогноз експертів

Експерти розповіли, що буде з цінами на овочі та фрукти влітку і чи позначаться відключення світла на вартості
Влітку ціни на овочі та фрукти в Україні можуть зрости: прогноз експертів
Овочі, перець, капуста, редиска / Фото: Pexels
7 Червня 2024, 10:53
читать на русском

Українці можуть сподіватися на стабільні ціни на овочі та фрукти протягом літнього сезону, адже багато місцевих культур дозрівають саме в цей період. Однак, ситуація з цінами може змінитися через проблеми у сфері енергетики.

За останнім дослідженням РБК-Україна, ціни на овочі практично не змінилися порівняно з минулим роком. Спеціалісти використовують так званий "індекс борщу" – вартість продуктів, необхідних для приготування страви, щоб оцінити зміни в цінах. Ціни на капусту значно знизилися, тоді як картопля та буряк подорожчали, розповіла керівниця відділу маркетингу оптового сільськогосподарського ринку "Шувар" Тетяна Попович.

Прогнози експертів також вказують на зниження цін на деякі овочі у майбутньому, зокрема, на огірки та помідори. Попри це, ціни у супермаркетах залишаються високими, що може вплинути на споживчі витрати.

За рік ціни на овочі на оптовому ринку змінилися таким чином:

  • Капуста: подешевшала вчетверо, з 36,5 грн/кг до 8 грн/кг.
  • Картопля: подорожчала втричі, з 6 грн/кг до 20 грн/кг.
  • Буряк: подорожчав у п'ять разів, з 6 грн/кг до 29 грн/кг.
  • Цибуля: подешевшала вдвічі, з 45 грн/кг до 26,5 грн/кг.
  • Морква: подешевшала вдвічі, з 49 грн/кг до 20 грн/кг.

Ціна основних овочів для борщу минулого року становила 142,5 грн, тоді як у червні 2024 року – 103,5 грн.

Аналітик УКАБ Максим Гопка зазначає, що цьогоріч овочі продаються за минулорічними цінами, і вони поступово знижуватимуться в міру настання сезону. Наразі зростає пропозиція огірків, що знижує їхню вартість. На оптовому ринку огірки коштують 36 грн/кг, а в супермаркетах – трохи дорожче: в АТБ – 47,89 грн/кг, у "Сільпо" – 45 грн/кг, у Varus – 46,9 грн/кг. На ринках ціна стартує від 45 грн/кг.

За прогнозами Максима Гопки, помідори почнуть дешевшати з середини червня. Зараз їхня оптова ціна становить 65 грн/кг. У магазинах ціни такі: в АТБ – 68,89 грн/кг, у Varus – 94,9 грн/кг, у Novus – 69,99 грн/кг, а на ринках – від 75 грн/кг.

Цього року пропозиція полуниці приємно здивувала, що вплинуло на її ціну – 40 грн/кг на оптовому ринку. Більшість ягід походить від українських виробників. У супермаркетах ціни залишаються високими: у Varus – 109,9 грн/кг, у "Сільпо" – 111,8 грн/кг, у Novus – 99,98 грн/кг. На столичних ринках і ярмарках полуницю можна було купити за 60 грн/кг (мала ягода), а велика ягода коштує від 70 грн/кг.

Чи вплине відключення електроенергія на ціни

Влітку ціни на овочі та фрукти в Україні можуть змінюватися під впливом кількох факторів: врожайності, попиту і пропозиції, логістики та енергетичних витрат.

Складна ситуація в українській енергетиці, спричинена обстрілами критичної інфраструктури з боку РФ, призвела до частіших відключень світла та підвищення тарифів на електроенергію. Такі проблеми вже мали місце в минулому і спричиняли зростання цін на продукти через додаткові витрати виробників.

Тетяна Попович зазначила, що часті відключення електроенергії можуть призвести до зростання цін через необхідність використовувати генератори для теплиць. Подібна ситуація вже спостерігалася в попередні роки, коли додаткові витрати на енергію підвищували вартість продукції.

Максим Гопка додав, що зростання цін через відключення світла було характерним для холодного періоду з січня до травня 2023 року. Наразі витрати на генератори для теплиць є мінімальними, тому це не повинно суттєво вплинути на собівартість продукції.

В Україні суттєво піднялися ціни на один з найпопулярніших овочів через скорочення обсягів продукції та збільшення попиту - тепличний томат.

Читайте також