Як отримати відстрочку від мобілізації в Україні: роз’яснення від ТЦК

В Україні є низка підстав, при яких військовозобов'язаний може отримати відстрочку від мобілізації
Головне
Як отримати відстрочку від мобілізації в Україні: роз’яснення від ТЦК
Мобілізація в Україні
2 Червня 2024, 14:30
читать на русском

В Україні існують різні підстави, за яких військовозобов'язаний може отримати відстрочку від мобілізації. Зазвичай вона надається на пів року, але можливе продовження за наявності відповідних обставин.

Одеський обласний ТЦК та СП повідомив, що відстрочку можуть отримати військовозобов'язані, крім тих, хто заброньований за органами влади. Для цього необхідно подати заяву на ім'я голови комісії за затвердженою формою Постановою КМУ від 16 травня 2024 року №560.

До заяви потрібно додати документи або їх копії, які підтверджують право на відстрочку. На вебсторінці Постанови міститься повний перелік необхідних документів для різних випадків, таких як бронювання, опікунство, здобування освіти тощо.

Комісія розгляне отримані заяву та документи, і за потреби надішле запити до органів державної влади для підтвердження права заявника на відстрочку або використає інформацію з публічних електронних реєстрів. На це у неї є сім днів з моменту отримання документів. Якщо були направлені запити до органів державної влади, розгляд має бути завершено не пізніше наступного дня після отримання необхідної інформації.

Після розгляду документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у відстрочці. Рішення обов'язково оформлюється протоколом. Про це заявника повідомляють за допомогою телефону, електронної пошти або поштовим відправленням не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.

Військовозобов'язаний, який подав заяву на відстрочку від мобілізації, може отримати два варіанти відповіді від комісії:

  1. Позитивне рішення – у такому випадку заявнику видається довідка із зазначенням строку відстрочки.
  2. Відмова – у разі відмови заявнику надсилається письмове повідомлення із вказанням причин відмови. Після цього військовозобов'язаний має пройти медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Якщо підстави для надання відстрочки змінюються або зникають, комісія може переглянути своє рішення. Заявник отримає письмову відповідь. У разі незгоди з відмовою, рішення комісії можна оскаржити в суді.

Відстрочка від мобілізації в Україні надається згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 року №560, яка визначає порядок призову під час мобілізації. Право на відстрочку мають певні категорії громадян, визначені статтею 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Зауважимо, що військовозобов'язаних жінок також будуть штрафувати, якщо вони не оновлять свої дані протягом 60 днів - від моменту набрання чинності закону про мобілізацію.

Читайте також