Загроза світового масштабу: загорілася Запорізька АЕС

Головне
Окупанти ведуть обстріл найбільшої у Європі атомної електростанції
Головне
4 Березня, 02:25 5865

У результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі палає Запорізька атомна станція.

Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

В "Енергоатомі" повідомляють, що вогнеборці не можуть почати ліквідацію пожежі через безперервні обстріли.

Зазначається, що наразі вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону й Краснодара.


У пресслужбі АЕС заявили, що снаряд окупантів потрапив у перший енергоблок станції.

Коментар представника пресслужби станції Андрія Туза:

Також стало відомо, що перший енергоблок, в який потрапив снаряд окупантів, перебував на плановому ремонті, але ядерне паливо звідти відвантажити не встигли.

Раніше Україна інформувала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про те, що велика кількість російських танків і піхоти зробили прорив крізь блок-пост до міста Енергодар, що знаходиться за кілька кілометрів від Запорізької атомної електростанції (АЕС).

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі закликав до негайного припинення застосування сили в Енергодарі, а також звернувся із закликом до діючих там збройних сил утриматися від насильства поблизу АЕС. Він заявив, що МАГАТЕ продовжує вести консультації з Україною та іншими сторонами з метою надання країні максимальної можливої ​​допомоги у її прагненні підтримувати ядерну та фізичну ядерну безпеку за поточних складних умов.

Нагадаємо, 24 лютого російські війська, які атакували Україну, захопили Чорнобильську атомну станцію. Після цього в зоні ЧАЕС було зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання.

Читайте також