Ситуація на ЧАЕС: зафіксовано перевищення дози гамма-випромінювання

Військова техніка бойовиків здійняла у повітря радіоактивний пил
Головне
Ситуація на ЧАЕС: зафіксовано перевищення дози гамма-випромінювання
Нове сховище для відпрацьованих ядерних відходів відкрилося у Чорнобилі Фото: Офіс президента
25 Лютого 2022, 10:10
читать на русском

У зоні відчуження після захоплення ЧАЕС російськими бойовиками зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження.

Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України.

Зазначається, що такі коливання показників датчиків "Аскро", фахівці Екоцентру пов'язують з порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняттям у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

Стан ядерних установок та інших об'єктів ЧАЕС - без змін, - зазначили у ДІЯР.

Нагадаємо, 24 лютого російські війська, які атакували Україну, увійшли на територію Чорнобильської АЕС. Персонал станції був заблокований на території АЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що "з серйозним занепокоєнням стежить за ситуацією в Україні і закликає до максимальної стриманості, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу ядерні об’єкти країни".

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що "надзвичайно важливо, щоб безпечна та безпечна робота ядерних об’єктів у цій зоні не зазнала жодного впливу та не була порушена".

1