Російські війська захопили Чорнобильську АЕС - відео

Зона ЧАЕС знаходиться під контролем окупантів
Головне
Російські війська захопили Чорнобильську АЕС - відео
Нове сховище для відпрацьованих ядерних відходів відкрилося у Чорнобилі Фото: Офіс президента
24 Лютого 2022, 19:46
читать на русском

Російські війська, які атакували Україну, взяли оперативну паузу та здійснюють перегрупування сил, але позиційні бої тривають практично по всій країні поблизу кордону з РФ та Білоруссю.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк на брифінгу.

За його словами, запеклі бої тривають на півдні України.

Під ударом перебувають Генічеськ, Скадовськ, Нова Каховка. Дуже багато фото- й відеофіксації руйнувань, яких завдають російські збройні сили вже навіть цивільній інфраструктурі, – сказав він.

Він зазначив, що запеклі бої також тривають на Донецькому й Луганському напрямках, і Збройні Сили України були готові до такого розвитку подій. Українські захисники дуже активно чинять спротив і навіть відкидають противника на деяку відстань від рубежів.

Подоляк зауважив, що на півдні та сході України російські збройні сили атакують не лише військову інфраструктуру, а й почали завдавати швидких ударів по цивільних об’єктах.

Крім того, за його словами, з території Білорусі не лише зайшли сухопутні війська агресора, а й було здійснено удари чотирма балістичними ракетами по території України.

Є також оперативні дані, що декілька ДРГ Російської Федерації хотіли вчинити терористичний акт на Чорнобильській АЕС і спричинити потужну екологічну катастрофу. Це суттєво змінює картину того, що відбувається в Україні. Зрозуміло, що РФ не просто хоче повалити уряд чи замінити його на маріонеткових виконавців – вона хоче спричинити максимальні руйнування в Україні. Навіть екологічного характеру, – зазначив він.

Радниця командувача Сухопутних військ Альона Шевцова повідомила, що російські військові захопили Чорнобильську АЕС і що "персонал станції перебуває в заручниках". Проте згодом вона відредагувала свій пост і додала:

Інформація поки не підтвердилася, наші відбили. По станції - інформація уточнюється.

Однак радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі УП сказав:

Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий.

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни. Глава держави також заявив про розрив дипломатичних відносин з РФ. 

Читайте також