Зарплати українських чиновників зросли на 32% за перші чотири місяці 2024 року

У січні середній дохід чиновників становив 38,6 тисячі гривень, а вже у травні - понад 50 тисяч гривень
Зарплати українських чиновників зросли на 32% за перші чотири місяці 2024 року
Гроші
28 Червня 2024, 17:17
читать на русском

Середня заробітна плата у державному секторі в Україні станом на травень 2024 року досягла 50,9 тисячі гривень, що на 32% більше, ніж у січні цього року. У січні середній дохід чиновників становив 38,6 тисячі гривень.

Про це повідомило Міністерство фінансів України, оприлюднивши відповідні дані на своєму офіційному сайті. Згідно з наданою інформацією, структура зарплат включає грошові допомоги до відпусток та матеріальну допомогу.

Лідером за рівнем зарплат є Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), де середній місячний дохід працівників становить 89,7 тисяч гривень. На другому місці — Антимонопольний комітет із середньою зарплатою 88,3 тисячі гривень. Третє місце посідає Секретаріат Національної тристоронньої соціально-економічної ради, де середня зарплата складає 72,4 тисячі гривень.

Міністерство фінансів також нагадало, що з початку року в Україні діє нова система оплати праці на основі грейдової системи класифікації посад, яка спрямована на підвищення передбачуваності та прозорості зарплат у державних органах.

Зарплата чиновників зросла

Зарплата чиновників зросла

Зростання середньої зарплати в Україні

За даними голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, середня зарплата в Україні за 2023 рік зросла на 17,5%. Однак реальний ріст становив лише трохи понад 4% через інфляцію, девальвацію національної валюти та зростання цін на товари і комунальні послуги, що нівелює зростання доходів.

Експерти зазначають, що середній рівень зарплат є умовним показником. Більш об'єктивним є медіанний розрахунок, який враховує розподіл доходів і зазвичай є на 15-30% нижчим за середнє арифметичне значення. Саме такий підхід до обчислення середніх зарплат застосовують у країнах ЄС та США для уникнення маніпуляцій статистикою.

Раніше у Нацбанку заявили, що середня заробітна плата в Україні значно збільшилася в першому кварталі 2024 року, показуючи зростання на 22,5%.

Читайте також

1