Зарплати в Україні стрімко зростають, а українці багатіють - Нацбанк

У Нацбанку вважають, що українці багатіють та підвищують свої доходи
Зарплати в Україні стрімко зростають, а українці багатіють - Нацбанк
Зарплата (Фото з відкритих джерел)
23 Червня 2024, 19:30
читать на русском

Середня заробітна плата в Україні значно збільшилася в першому кварталі 2024 року, показуючи зростання на 22,5%. Цей підйом зумовлений дефіцитом кваліфікованих фахівців, що змушує компанії підвищувати зарплати для утримання працівників.

Згідно зі звітом про фінансову стійкість Національного банку України (НБУ), доходи населення зростають швидко, включно з реальними доходами, завдяки низькій інфляції. Основну частину зростання забезпечують заробітні плати, особливо у приватному секторі, де відновлення економічної активності підвищує конкуренцію за робочу силу.

Брак кваліфікованих кадрів ставить компанії перед необхідністю суттєвого підвищення зарплат. У результаті середня заробітна плата зросла на 22,5% порівняно з першим кварталом минулого року, що позитивно вплинуло на реальні доходи населення.

Посилення конкуренції на ринку праці змушує роботодавців збільшувати зарплати, щоб залучити й утримати фахівців. Більш ніж половина опитаних роботодавців вказують на підбір персоналу як на основну проблему, що підштовхує до підвищення зарплат.

Прогноз НБУ передбачає зростання номінальної заробітної плати на 14,8% у 2024 році, водночас реальна заробітна плата зросте на 8,1%. Наступного року очікується зростання номінальної зарплати на 14,2%, а реальної — на 6,5%. Однак, прискорення інфляції може дещо уповільнити зростання реальних доходів.

Реальні доходи українців помітно зростають через підвищення зарплат, пенсій та зниження інфляції, заявила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Читайте також