З'їзд Компартії Китаю затвердив одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна

Сі Цзіньпіна обрали головою Компартії Китаю на третій п'ятирічний термін
22 Жовтня, 19:36

Комуністична партія Китаю завершила свій з'їзд, який проходить двічі за десятиліття, затвердивши поправки, які зміцнюють владу Сі Цзіньпіна.

Про це повідомляє Reuters.

З'їзд призначив 69-річного Сі Цзіньпіна на третій п'ятирічний термін керівництва, який зміцнить його місце як наймогутніший правитель Китаю з часів Мао Цзедуна, лідера-засновника КНР.

Поправки статуту партії визначають Сі як "основного" лідера партії та закріплюють його ідеї як керівні принципи майбутнього розвитку Китаю. "Дві гарантії" забезпечують "основний" статус Сі в партії та централізовану владу партії над Китаєм.

Інша поправка закріпила у статуті партії "розвиток бойового духу, зміцнення боєздатності".

При цьому в новому Центральному комітеті Компартії Китаю відсутні два ключові чиновники, які не мають тісних зв'язків із лідером. До складу нового ЦК партії, що складається з 205 членів, не увійшли прем'єр-міністр Лі Кецян, що йде, і колишній керівник партії провінції Гуандун Ван Ян, який розглядався як потенційна заміна на посаді прем'єр-міністра.

Аналітики кажуть, що їхня відсутність пов'язана з тим, що до складу постійного комітету Політбюро, що складається з семи членів, який буде представлений у неділю, ймовірно, входять люди, близькі до Сі.

Нагадаємо, у Державному департаменті Сполучених Штатів Америки не вбачають жодних ознак того, що Китай готується сприяти вторгненню росії в Україну або допомагати рф в обході санкцій.

Читайте також