З'їзд Компартії Китаю затвердив одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна

Сі Цзіньпіна обрали головою Компартії Китаю на третій п'ятирічний термін
З'їзд Компартії Китаю затвердив одноосібне верховне лідерство Сі Цзіньпіна
22 Жовтня 2022, 19:36
читать на русском

Комуністична партія Китаю завершила свій з'їзд, який проходить двічі за десятиліття, затвердивши поправки, які зміцнюють владу Сі Цзіньпіна.

Про це повідомляє Reuters.

З'їзд призначив 69-річного Сі Цзіньпіна на третій п'ятирічний термін керівництва, який зміцнить його місце як наймогутніший правитель Китаю з часів Мао Цзедуна, лідера-засновника КНР.

Поправки статуту партії визначають Сі як "основного" лідера партії та закріплюють його ідеї як керівні принципи майбутнього розвитку Китаю. "Дві гарантії" забезпечують "основний" статус Сі в партії та централізовану владу партії над Китаєм.

Інша поправка закріпила у статуті партії "розвиток бойового духу, зміцнення боєздатності".

При цьому в новому Центральному комітеті Компартії Китаю відсутні два ключові чиновники, які не мають тісних зв'язків із лідером. До складу нового ЦК партії, що складається з 205 членів, не увійшли прем'єр-міністр Лі Кецян, що йде, і колишній керівник партії провінції Гуандун Ван Ян, який розглядався як потенційна заміна на посаді прем'єр-міністра.

Аналітики кажуть, що їхня відсутність пов'язана з тим, що до складу постійного комітету Політбюро, що складається з семи членів, який буде представлений у неділю, ймовірно, входять люди, близькі до Сі.

Нагадаємо, у Державному департаменті Сполучених Штатів Америки не вбачають жодних ознак того, що Китай готується сприяти вторгненню росії в Україну або допомагати рф в обході санкцій.

Читайте також

1