Леонід Ємець вважає, що звільнити Артема Ситника неможливо

4 октября, 06:59

Доки не буде вироків суду, говорити про якість роботи НАБУ зарано. Тому основна надія – на створення незалежного Антикорупційного суду.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив народний депутат України Леонід Ємець.

Як повідомлялося, у середу, 3 жовтня, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник відзвітував на засіданні комітету з протидії корупції Верховної Ради.

«Я ставлюся до звіту НАБУ з точки зору юридичної освіти і бачу, що ситуація дуже проста. Доки не буде вироків суду, говорити про якість роботи НАБУ зарано. Парламентом створено Антикорупційний суд як виконання основної вимоги щодо неупередженості розгляду справ», – зазначив народний обранець.

За його словами, тепер завдання Вищої кваліфікаційної комісії разом із міжнародними експертами сформувати склад суду. В цьому варто більше покладатися на міжнародних експертів, тому що Вища кваліфікаційна комісія вже продемонструвала свою заангажованість і небажання приводити на посаду суддів людей із кришталевою репутацією.

«На конкурсі до Верховного Суду суддями стали кандидати, до яких було багато зауважень щодо їх доброчесності. Тому сподіваємося, що міжнародні експерти будуть гарантом, що Антикорупційний суд дасть нам впевненість, що ті вироки, які вони винесуть, будуть справедливими», – прокоментував гість програми.

Коментуючи припущення ведучого про те, що поки буде винесене перше рішення Антикорупційного суду, Артема Ситника вже звільнять, пан Ємець сказав, що його звільнити майже неможливо.

«Хіба, якщо буде висновок аудиту про те, що є грубі порушення. От власне найближчим часом ми його не побачимо. Тому що аудитори заявили, що не мають достатньо можливостей для того, щоб проводити перевірку. Це, звичайно, сумно, бо це не дає можливості НАБУ працювати впевнено під грифом того, що вони пройшли аудит, і все в них перевірено.

Те, що відбувається в країні, не дає можливості говорити про те, що боротьба з корупцією перетворилась на перемогу. Судова реформа провалена, справи зависли, і результатів найближчим часом ми не побачимо. Можливо, після виборів Президента ситуація зміниться», – висловив думку гість програми.

Джерело: ZIK

1