Петро Порошенко вибачився за обіцянку завершити АТО за лічені години (повний текст)

24 августа, 15:20

Хотів би поділитися переживаннями, які не полишають мене за жодних обставин. Не було жодного дня, щоб я про це не згадував, коли отримую зведення з фронту, чи коли підписую укази про нагородження загиблих героїв України, чи коли зустрічаюся з мамами, дружинами чи дітьми полеглих у боях. І думаю про це, коли дивлюся на наш прапор, з яким йдуть воїни проти ворога.

Понад чотири роки тому я заявив, що АТО триватиме години, а не місяці. І тепер не так важливо, в якому контексті ті слова були сказані, не важлива й образність цієї заяви: люди сприйняли її як можливість завершити війну дуже швидко. Я шкодую, що породив завищені очікування.

Я щиро перепрошую, що подав надію, яка не збулася. Прикро, що я дав обіцянку, яка не справдилася, і прошу за це вибачення. Це для мене серйозний урок обережного і відповідального ставлення до своїх слів і обіцянок.

Країна вимагає чесної і відвертої розмови. Я зробив висновки. З самого початку треба було націлити всіх на тривалу і виснажливу боротьбу, щоб звільнити кожний клаптик української землі. Багато хто з нас весною 2014-го не усвідомлював реальної глибини тієї катастрофи, що сталася ще до війни. Українське військо, українську армію знищували – роззброїли, роздягли, розікрали, розтащили, і багато хто розглядав ситуацію як заколот сепаратистів у 2014-му. Такий штучний (для цього не було ніяких приводів), так організований з Москви, так нею профінансований, озброєний з росвоєнторгу, але все-таки заколот проти України. І лише згодом стало зрозуміло, що це ніякий не заколот – це чергова повномасштабна російсько-українська війна.

І ми швидко зібрали в кулак всі наявні ресурси, за лічені тижні звільнили від бойовиків величезну частину Донбасу: десятки міст, сіл, селищ і мільйони людей були звільнені. Це сталося тому, що АТО реально наблизилася тоді до переможного фіналу. І РФ вдерлася в серпні на територію України з регулярними підрозділами, а це докорінним чином змінило військово-стратегічну ситуацію. І всі наші розрахунки щодо ресурсів, часу були зруйновані. Шлях був і є лише один. Нам спільно будувати сильну армію, здатну тримати оборону проти РФ не лише на Донбасі, а і на кордоні з РФ, і друге – заручитися міжнародною підтримкою і забезпечити санкційний режим, що трохи вправляє мозок агресору і стримує його.

Петро Порошенко

Джерело: 112UA

1