Вікторія Войцицька заявляє, що із корупцією у газовій сфері можна боротись не лише підняттям тарифів

29 августа, 17:55

НАК «Нафтогаз» складається із цілої низки підприємств, які працюють урізних сегментах ринку. Зараз керівництво газової акціонерної компанії веде політику, спрямовану на отримання материнськими підприємствами надприбутків, які акумулюють за рахунок недофінансування «Украгазвидобування» чи «Укртранзгазу».

Про це в ефірі проекту «Злий дім» на телеканалі ZIK розповіла секретар комітету ВР із питань паливно-енергетичного комплексу Вікторія Войцицька.

Вона наголосила: насправді «Нафтогаз» становить група фірм, які працюють відразу у декількох сегментах. Тому й заяви керівництва компанії про відсутність монополії на ринку не до кінця відповідають дійсності. Адже йдеться не лише про постачання теплокомуненерго, а й про цілу низку інших сегментів, зокрема, видобуток газу, його транспортування чи контроль над газосховищем.

«Тут стовідсоткова маніпуляція», – підкреслила Войцицька.

Окрім того, вона заявила: для населення йде той газ, який Україна сама й видобуває.

«Це здійснює державна компанія «Укргазвидобуваня, вона є дочірньої компанією «Нафтогазу». Тобто, він володіє нею на 100%», – розповіла депутат.

За її словами, українського газу не вистачає «на посередництво із теплокомуненерго». Тож, в основному, саме туди надходить паливо, яке «Нафтогаз» закуповує на зовнішньому європейському ринку.

«Та, окрім того, що вони закуповують газ через європейських трейдерів, вони ще й здійснюють це через свою швейцарську дочірню компанію – «Naftogaz Trading Europe S. A». Тож у мене виникло питання: що це взагалі за прокладка така?», – дивувалась Войцицька.

Вона підкреслила: зараз керівництво «Нафтогазу» веде політику, яка забезпечує саме материнські компанії цієї групи надприбутками. Ці кошти вони акумулюють за рахунок недофінансування «Украгазвидобування», «Укртранзгазу» та інших фірм.

«При цьому нам розповідають, що населенню треба підняти ціну на газ для того, щоб позбутися корупції. Та тут вони забувають сказати, що корупції можна позбутись також, якщо встановити всюди лічильники. Адже, якщо б ми чітко знали, скільки споживає населення та промисловість, ніхто б ніколи не отримав інструментів для втілення тих страшних корупційних схем», – переконана нардеп.

До того ж, за її словами, під егідою збільшення власного видобутку «Нафтогаз» підняв тарифи, адже якраз був «основним промоутером» цієї кампанії.

«В результаті, шалено недофінансованим залишилось якраз державне підприємство «Укргазвидобування», яке й має забезпечувати цю незалежність», – зазначила Вікторія Войцицька.

Як повідомлялось раніше, комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що звинувачення у прибутковості компанії за рахунок підняття тарифу на газ не відповідає дійсності. Мовляв, надходження збільшились завдяки платі за транзит російського газу. Ця сума є більшою, ніж та, що її компанія взагалі витрачає на імпортний газ.

Джерело: ZIK