15 листопада починається Різдвяний піст: що їсти та як молитися

40 днів віряни готуватимуться до Різдва Христового
Ексклюзив
15 листопада починається Різдвяний піст: що їсти та як молитися
Різдвяний піст (Фото: Етнохата)
11 Листопада 2023, 07:39
читать на русском

Різдвяним цей 40-денний піст, другий за значенням після Великого посту, називається тому, що триває напередодні великого церковного свята – Різдва Христового, 25 грудня. Починається Різдвяний піст щороку 15 листопада. Нинішнього, 2023-го року це середа.

Місце Різдвяного посту в  церковному календарі

Останній із чотирьох багатоденних постів церковного року має ще назву Чотиридесятниця. Початок посту називається Заговення. 28 листопада (а саме цього дня починався піст до 2022 року, коли Різдво святкували 7 січня) – це день шанування Святого Апостола Пилипа – одного з найближчих учнів Ісуса Христа. Відтак можна зустріти ще назву Пилипівський піст, або просто Пилипівки.

Завершується Різдвяний піст напередодні Різдва Христового, у ніч із 24 на 25 грудня, коли сходить перша зірка. У 2023 році ця дата припадає з неділі на понеділок.

Новий рік, Різдво, іграшки, ялинка (Фото: pexels)

Підготовка і дотримання Різдвяного посту

Різдвяний, як і будь-який інший піст, передбачає не тільки і не стільки обмеження в їжі. Важливим є також певний внутрішній настрій та духовне очищення. У цей період важливо молитися, покаятися у своїх поганих вчинках і помислах, просити пробачення перед тими, кого ви образили, і самим пробачити людям зі свого оточення.

Під час посту забороняється курити, пити алкоголь, лихословити, відвідувати розважальні заходи, відчувати негативні емоції, заздрити, гнівитися, ображати людей. Намагайтеся бути добрими, терпимими, пробачити старі образи, задуматися про свої помилки, виправити їх, доброзичливо ставитися до близьких.

Різдвяний піст: обмеження в їжі

Різдвяний піст вважають менш суворим, ніж Великий піст. Існує спеціальний календар, у якому розписані обмеження посту на всі дня тижня. Деякі дні в ньому – суворі, а в деякі допускаються послаблення, коли можна їсти рибу, і навіть випити трохи вина.

До 6 грудня щопонеділка можна їсти гарячу їжу без олії, в середу і п'ятницю – суворий піст (сухоїдіння – можна лише овочі, фрукти, хліб). У вівторок, четвер, суботу та неділю – дозволено вживати їжу з рослинною олією. Риба у Різдвяний піст дозволяється в суботні й недільні дні, а також у великі церковні свята такі, як Введення Пресвятої Богородиці та святителя Миколая.

В останній тиждень посту, з 17 до 24 грудня, обмеження посилюються – риба не дозволяється навіть у суботу та неділю.

Піст може мати кілька ступенів строгості:

  • повна відмова від їжі, як данина тому, що протягом 40 днів Ісус Христос не куштував ніякої їжі;
  • гаряча їжа з додаванням рослинної олії або без неї;
  • вживання риби, але тільки в певні дні;
  • сухоїдіння, коли в їжу вживаються продукти без термічної обробки і додавання олії.

Різдво, піст (Фото: ТСН)

Зовсім відмовитися потрібно від таких продуктів:

  • будь-яке м'ясо, навіть куряче,
  • яйце,
  • молочні продукти, куди входять сир, сметана і вершкове масло,
  • алкоголь (крім вина в деякі дні).

Медичні поради та звільнення від посту

  • Страви повинні бути максимально простими, дієтичними, рослинного походження.
  • У меню повинно бути більше рослинного білка, щоб компенсувати тваринний. Можна додавати гриби, горіхи, бобові.
  • А ось соліннями, гострими, маринованими стравами краще не зловживати. Попросту, щоб в дні очищення не спровокувати проблеми з шлунково-кишковим трактом.
  • Хворим зі шлунковими проблемами, діабетом, онкологічними та деякими іншими захворюваннями можна не дотримуватися обмежень по харчуванню. Якщо ви відновлюєтеся після хвороби, також краще пропустіть цього разу піст.
  • Звільняються від дотримання посту діти до 7 років, вагітні жінки, подорожні та військові у  відрядженнях.

Піст – головна духовна практика православних християн

У духовному плані це намагання підготувати тіло й душу до смерті та воскресіння.

У піст людина духовно "помирає" для розваг та тілесних насолод, самозвеличення. Душа людини схожа на інструмент. Її треба постійно налаштовувати, перевіряти, очищати – тобто опікуватися нею. Духовний камертон цього налаштування – молитва та читання духовної літератури, відвідування церковних служб.

Будь-яка духовна практика не працюватиме, поки людина не заспокоїть свій розум. Православний піст – не виняток. Правильно налаштуватися на піст –  це зменшити кількість думок (особливо некорисних, дратівливих) і переживань та іншої внутрішньої метушні.

Різдво, молитва (Фото: pexels)

Насамперед це інформація, яка потрапляє у ваш розум. Її треба ретельно перевіряти, не допускати ганебної та руйнівної, яка забарвлена занадто емоційними словами та фразами: "скандал", "шалений", "невгамовний", "страшенний", "такого ще не бачив світ!" тощо, і налаштовує на негатив, осуд, сперечання.

Досягнути спокою душі допоможуть прогулянки на природі у тиші та спокої, класична музика, глибока внутрішня молитва.

Перед початком будь-якої справи слід казати: Господи, благослови.

Молитва на початок будь-якої доброї справи

Господи Ісусе Христе, Сину Єдинородний Безначального Твого Отця, Ти сказав Пречистими Устами Своїми: без Мене не можете робити нічого. Господи, Боже мій, вірою приймаючи в душу і серце слова Твої, припадаю до Твоєї благості: допоможи мені грішному/ій цю справу, що я починаю, як для Тебе Самого робити, в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Різдвяний піст (Фото: pexels)

Молитва після скінчення будь-якої доброї справи

Всемогутній Боже, Милосердний Отче! Я знаю, що я негідний/а приносити мою подяку Тобі. Ти не потребуєш нічого від мене, знаючи мою нікчемність, мою бідність перед Тобою. Але Ти дав мені ласкаво Твою заповідь приносити Тобі славословлення і подяку мого вдячного серця.

Нехай же слава, честь і поклоніння Тобі, Богу Вічному, ніколи не замовкнуть у серці моїм, нехай воно славить Тебе, Бога Милосердного, в Тройці Святій Єдиного, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

1