Некурортний сезон: в Україні цьогоріч не буде моря і пісочку

Морське узбережжя та пляжі України наразі заміновані, безпеку туристів ніхто не гарантуватиме
Ексклюзив
Некурортний сезон: в Україні цьогоріч не буде моря і пісочку

Сьогодні морські ОТГ Миколаївщини - Очаківська, Чорноморська та Куцурубська попередили земляків, що повноцінного курортного сезону на “пісочку”  цього літа не буде. Головна причина - плаваючи міни, що їх в кількості більше як 400 розкидали вздовж українського берега Чорного моря рашисти. Це саме очікує й одеситів та гостей перлини біля моря. Сонце, яке стало припікати не все ще, адже є головна перешкода, щоб почати курортний сезон:

Це міни, які росіяни розкидали в Чорному морі. Вони офіційно це визнали, понад 400 штук розкидали. Вони не знають, де вони, та й ми не знаємо, де може прибити до берега, – повідомив радник голови Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

Сезон очікується, але у скороченому форматі

Люди вже почали рватися до моря, щоб отримати порцію травневої засмаги – поки сонце не так сильно припікає. Військові постійно закликають людей не йти на пляжі та не підходити до води через мінну небезпеку, тож цього року війна може залишити Одесу без туристів, а місцевих бізнесменів – з порожнім гаманцем.

В Україні триває війна. Загроза висадки морського десанту на узбережжі зберігається. З початком бойових дій пляжі в Одесі замінували, тож перебування на береговій лінії може коштувати життя. Наприклад, днями впритул до узбережжя викинуло дві ворожі міни. Наступного дня сапери підірвали їх на місці.

Військові нагадують, що крім протитанкових мін на березі встановили й протипіхотні, які реагують на пішоходів.Тож, ймовірно, купатися і засмагати на пляжах цього літа одесити не будуть.

Щодо курортного сезону, якщо коротко говорити: після перемоги. Але після перемоги потрібно буде зробити дуже багато роботи, щоб провести протимінні заходи, розмінувати узбережжя. Ми ж говоримо не тільки про пісок та пляжі, є ще й море. І там не лише наші міни, а й ті міни, які розкидала росія, щоб блокувати наші порти, – розповів Братчук.

Попри заборону одесити засмагають і купаються

Однак часто попереджувальні таблички “заміновано” не лякають одеситів. Хтось засмагає, а хтось шукає скарби з металошукачем. На світанку на пірсі можна зустріти рибалок, які полюють за бичком. Але порушників правил можна зустріти не всюди.

Вранці люди приходять, і багато. Ми бачили, як купалися у морі навіть. Просто обходять стороною таблички і йдуть на пляж. Кілька разів військові затримували таких порушників.

Відомий пляж “Яхта” у Фонтанці теж збирає чимало людей кожного дня. Військові пропускають автомобілі прямо до узбережжя, а на піску можна побачити людей, які засмагають або прийшли на пікнік до моря. Однойменний ресторан теж працював весь цей час. 

Мешканці котеджного містечка “Совіньйон” нам також розповіли, що мають змогу відвідувати приватний пляж. Мовляв, він ніким не охороняється, а люди з перших теплих днів приходили купатися у чистому морі. Цей пляж розрахований виключно на мешканців елітного селища, а також гостей готелів і пансіонатів. Тому потрапити на нього можна тільки в тому випадку, якщо у вас є знайомі серед мешканців містечка.

Крім того, одесити нишком ходять і на дикі пляжі, які залишилися поза увагою військових. Це такі пляжі, як Фонтанка-3, Вапнярка і Нова Дофінівка.

На фоні таких повідомлень  в Одеській ОВА планують ввести жорсткіші обмеження щодо відвідування пляжів.

Є в Одесі "когорта безсмертних", яких вже втомилися хапати за руки, щоб вони не ходили на пляжі та не робили там селфі чи щось таке. Адміністрація не бажає чекати, поки когось вб'є чи скалічить міною. Тому будуть впроваджені більш жорстокі обмеження, щоб люди на пляжі не ходили. Крім тих мін, що закладалися на пляжах для запобігання десанту, є ще ті, що плавають в морі та їх виносить на берег, -- зазначив Сергій Братчук.

Підприємці все одно готуються до сезону

І хоча цьогоріч Одеса, як і весь регіон, замість туристів приймає переселенців із сусідніх областей – Миколаївської та Херсонської, місцеві бізнесмени не втрачають надії заробити гроші на відпочивальниках цього літа.  Літні майданчики багатьох кафе на узбережжі вже пофарбовані та  відкриті, проте в деяких закладах досі заколочені двері. Вільних столиків у кафе в місті та біля пляжів багато, на вихідних відвідувачів було трохи більше. Працівники відомих нічних клубів роблять прибирання прилеглої території – фарбують лавки і бордюри, а також миють фасад.

Чимало людей приходять помилуватися морем на Ланжерон. Там є дерев'яний настил, по якому ходити зараз не заборонено. Кафе і хот-дожні на цьому пляжі відкриті круглий рік, тому готувати до літа майже нічого. На ранішнє шоу в дельфінарії була навіть помічена велика черга посеред тижня. Вже запрацювали і сезонні кіоски з морозивом. Отже, якщо прийти на Ланжерон – можна на декілька хвилин забути, що в країні війна. Повертають в реальність хіба що протитанкові їжаки, які видніються на горизонті.

В Аркадії щосили готуються до відкриття нічних клубів. Майже всюди кипить робота: працівники клубу Itaka фарбують, штукатурять, будують нові бетонні альтанки та відновлюють після зими дерев'яний настил. Туди вже привезли пляжні тапчани та інші меблі для відпочинку.

“Клуб буде працювати влітку, але з дотриманням всіх правил безпеки. На пляж, до води ніхто виходити не буде, тут буде встановлена спеціальна огорожа”, – з оптимізмом наголосили працівники закладу.

Підготовкою до відкриття сезону займаються і в Ibiza. Там закінчують ремонт, набирають персонал та готують басейн. Працівники також наводять марафет на прилеглій території. 

Працюватиме цьогоріч і аквапарк в Аркадії. Каси ще закриті, але на території можна помітити велику кількість працівників, які роблять генеральне прибирання і приводять до ладу атракціони після зими. В аквапарку кажуть, що басейни – хороша альтернатива купанню у морі.

Найбільше постраждають цього літа дрібні підприємці, та самозайняті як то продавці цукрової кукурудзи, креветок і медової пахлави, які влітку пропонують саморобні ласощі, переступаючи через відпочивальників на піску. Не вдасться заробити і власникам водних гідроциклів та надувних атракціонів, адже заходити в море буде заборонено.

Отже, курортному сезону в Одесі та Коблево все ж бути, але у скороченому форматі. У містечку Південне зараз прохід на пляж теж військові обмежили. Туристичний бізнес, як і транспортники очікують складне літо. Працюватимуть бази відпочинку, які мають внутрішній басейн, аквапарки та пляжні клуби.

Некурортна Одеса чекає туристів

Подихати свіжим морським повітрям, не відвідуючи пляж, можна на Трасі здоров'я, яка проходить вздовж берегової лінії. Щодня тут можна зустріти чимало велосипедистів, ролерів та бігунів.

Одеса бажає запропонувати туристам, окрім моря і пляжного відпочинку. Наприклад фуд-тріп в Одессу, адже більшість ресторанів з локальною кухнею зараз вже відкриті. Можна завітати на “Привоз”, познайомитися з відомими одеськими торговцями, купити найсмачнішу бринзу або полуницю. Невтомні гіди, яких не мобілізували  під час екскурсій залюбки  розкажуть  про традиції та історію. Щоправда, на оперу можна буде подивитися не зблизька, як і на інші визначні пам'ятки, до яких зараз заблокований доступ.

Не вдасться також прогуляться Приморським бульваром, з якого відкривається пейзаж на морський вокзал та порт. Він зараз прихований за надійно укріпленими блокпостами.

Миколаївці активно переселялись весь місяць на дачі, бо там є вода та не прилітають “урагани”. Провайдери активно розгалужували інтернат-мережу дачному товариству.  Врожай квітів та зелені цього року радує. А засмагати на городі не гірше ніж на піску.